current views are: 10

11 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση13:55

Ποινή με αναστολή σε Καπράνο – Δεσποτόπουλο για τα δομημένα ομόλογα

Οι δικαστές με την απόφαση τους έκαναν  δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας.

Δημοσίευση 13:55’

Οι δικαστές με την απόφαση τους έκαναν  δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας.

Με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε αλλά και ούτε απειλήθηκε ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του Ταμείου  Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δυο από τους συνολικά δέκα κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρης Καπράνος κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων, ενώ ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου “Μεταξά”, Νίκος Δεσποτόπουλος ως άμεσος συνεργός στο αδίκημα και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ο καθένας με αναστολή.

Οι δικαστές με την απόφαση τους έκαναν  δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε προτείνει την ενοχή του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνου και του πρώην προέδρου του Μεταξά» Νίκου Δεσποτόπουλου για τα αδικήματα της δωροληψίας  και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση του επίμαχου «δομημένου» ομολόγου. 

Παράλληλα, όμως, απάλειψε την κατηγορία της δωροληψίας ως παραγεγραμμένη.

Οι δικαστές απάλλαξαν από κάθε κατηγορία τους Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρόεδρο του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργο Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και τους Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ο Δημήτρης Καπράνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».

Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο.»


σχετικα αρθρα