current views are: 11

16 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση19:18

Ιστορίες… τρέλας με τα χρήματα από δωρεές και εράνους για φυσικές καταστροφές

Οι πολίτες προσφέρουν τον όβολό τους χωρίς να ξέρουν που θα καταλήξει.

Δημοσίευση 19:18’

Οι πολίτες προσφέρουν τον όβολό τους χωρίς να ξέρουν που θα καταλήξει.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από δωρεές για την ανακούφιση πληγέντων από μεγάλες φυσικές καταστροφές, δεν πηγαίνουν πάντα στον προορισμό τους.

Ευαισθητοποιημένοι πολίτες προσφέρουν από το υστέρημά τους ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν, όμως, όπως η ιστορία έχει αποδείξει, δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η θυσία τους θα πιάσει τόπο.

Αναζητείται το… «ταμείο Μολυβιάτη» για τους πυρόπληκτους

Το πιο περίτρανο παράδειγμα, είναι το περιβόητο «Ταμείο Μολυβιάτη». Ήταν το ταμείο που είχε δημιουργηθεί για την ανακούφιση των πυροπαθών της Πελοποννήσου, το 2007, όταν συγκεντρώθηκαν 208 εκατ. ευρώ περίπου (198 συν 10 εκατ. οι τόκοι) από 93.000 δωρητές και κατατέθηκαν σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, συστήνοντας το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΕΑ) με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

Με βάση έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος, τα συνολικά έσοδα του Ταμείου Μολυβιάτη έφτασαν στα 215 εκατ. ευρώ – από δωρεές και τόκους. Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το τέλος του 2010 το ταμείο χρηματοδότησε με 20,6 εκατ. ευρώ τις πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων αναφέρονται ως τέτοιες η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο δήμος Γόρτυνος στην Αρκαδία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όπως είχε αποκαλύψει το Newpost, το 2011 καταργήθηκε το ΕΤΕΑ και τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, σε νέο ειδικό λογαριασμό με τον τίτλο «Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων».

Στη Βουλή κατά καιρούς έφτασαν καταγγελίες από τοπικούς βουλευτές ότι πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν σε έργα υποδομής που δεν είχαν υποστεί ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Για χρέη της παλιάς Νομαρχίας τα χρήματα των σεισμοπλήκτων

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σχεδόν ισοπέδωσε το Ληξούρι τον Ιανουάριο του 2014.

Μετά τις πρώτες καταγραφές, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς της περιφέρειας τα χρήματα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, τα οποία κατάσχεσε η εφορία για… χρέη της παλιάς Νομαρχίας! Όπως είχε αποκαλύψει ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, η εφορία έκανε κατάσχεση στις πιστώσεις του τότε υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσαν σε:

  • αποζημιώσεις σεισμοπλήκτων του Φεβρουαρίου 2014
  • εκλογικό επίδομα υπαλλήλων
  • αγροτικές αποζημιώσεις.

Ήταν μια αποκάλυψη του Newpost που έφτασε και στη Βουλή, καθώς είχε κάνει μια οργισμένη ερώτηση προς τον τότε υπουργό ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

«Άφαντα» τα χρήματα -δωρεά στη μνήμη των 21 μαθητών

Μάρτυρες μιας ιστορίας απίστευτου θράσους έγιναν τα τελευταία χρόνια οι γονείς των 21 μαθητών που σκοτώθηκαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών το 2003.

Ήταν μια τραγωδία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, δεν εμπόδισε όμως κάποιους να την εκμεταλλευτούν με το χειρότερο τρόπο.

Στη μνήμη των θυμάτων είχαν δοθεί από τον ΟΠΑΠ ως δωρεά 400.000 ευρώ προκειμένου να κατασκευαστούν στο Μακρυχώρι Ημαθίας– ιδιαίτερη πατρίδα των περισσότερων θυμάτων- και σε ένα ακόμη σημείο του τότε δήμου Αποστόλου Παύλου, δύο αθλητικές εγκαταστάσεις.

Για υπεξαίρεση των χρημάτων αυτών αλλά και άλλων πόρων του δήμου, συνολικού ύψους 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 18 χρόνια κάθειρξης ο τότε δήμαρχος Αποστόλου Παύλου. Στις 24 Νοεμβρίου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο.


σχετικα αρθρα