ΕΛΛΑΔΑ

Tι σημαίνει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2017, 21:04 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2017, 22:39
Facebook Twitter Whatsapp

Τι σημαίνει στην πράξη η αναβάθμιση των ελληνικών F-16, αλλά και πόσο από αυτά θα αναβαθμιστούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκτενής συζήτηση γίνεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο αναφορικά με την αναβάθμιση του στόλου των F16 που ακούστηκε από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ανέρχεται στα 2,404 δις. δολάρια και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, κλπ.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ ρίχνει «φως» στο τι σημαίνει στην πράξη η αναβάθμιση των ελληνικών F-16, αλλά και πόσο από αυτά θα αναβαθμιστούν.

Πιο αναλυτικά, η έκδοση «Viper» θα περιλαμβάνει αναβαθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο αεροσκάφος, με την σημαντικότερη, εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα φέρουν τα ελληνικά μαχητικά είναι η συλλογή δεδομένων LING 16.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των F-16 που αναμένεται να αναβαθμιστούν, οι πληροφορίες του ΣΚΑΙ αναφέρουν ότι από τα 163 αεροσκάφη που έχει στη διάθεση του ο ελληνικός στόλος, τα 123 θα φέρουν τις παραπάνω αλλαγές, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε 39 Block 50 και 55 Block 52 +. Ταυτόχρονα, ένα ερωτηματικό προκύπτει για το τι θα γίνει με τα 40 σε αριθμό Block 30 για το αν τελικά θα τα μείνουν στη χώρα ή θα δοθούν, ενώ από ότι φαίνεται τα 30 Block 52 advance που πήρε η χώρα το 2009 , θα διατηρηθούν.