Απίστευτη σύγχυση  έχει προκληθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο με αφορμή την είδηση που έκανε γνωστή η ΠΟΕΔΗΝ και η οποία μιλούσε για ανίχνευση χολέρας στα υπόγεια του νοσοκομείου-μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου».

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ μιλούσε καθαρά για το βακτήριο της χολέρας, ενώ επέρριπτε ευθύνες στην διοίκηση του νοσοκομείου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αποθήκες τροφίμων του νοσοκομείου , ενθυμίζοντας τις επανειλημμένες οχλήσεις από μεριάς της για την κτιριακή κατάσταση του «Έλενα Βενιζέλου».

Σε δηλώσεις του την Τέταρτη στο newpost ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ερωτηθείς για το γεγονός, υποστήριξε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο ίδιος του ανέφερε ότι τα πρώτα δείγματα ελέγχου που έγιναν στα εργαστήρια του ιδρύματος, δείχνουν χολέρα.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Βεζυράκης διέψευσε τον κ. Γιαννάκο μέσω του newpost, τονίζοντας ότι ουδέποτε έκανε λόγο για χολέρα στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και ότι για πιο ασφαλείς συμπεράσματα θα περιμένει τα αποτελέσματα του ΚΕΔΥ.

Σήμερα, μια ημέρα μετά την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», Στέργιος Χαχάμης, σε δηλώσεις του τον realfm 97,8 ανέφερε «Το πρώτο δείγμα που πήραν και έγινε η δειγματοληψία στα δικά μας εργαστήρια, έδειξε ότι υπάρχει ένας οργανισμός που είναι χολέρα», διευκρινίζοντας στην συνέχεια « Όταν μιλάμε για χολέρα, μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα, υπάρχουν πολλά μικρόβια. Τώρα εάν είναι μεταδοτικό κτλ, θα είχαμε κρούσματα, τέλος πάντων δεν υπάρχει, κι ελπίζω αύριο που θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα, από τα εργαστήρια του ΚΕΔΥ (Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας) θα δείξουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό το πράγμα».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε εκ νέου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας έλλειψη αντιδραστηρίων στο ΚΕΔΥ,  όπου θα σταλούν τα δείγματα προς εξέταση. Ελπίζω και πιστεύω σήμερα ότι μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, να τα προμηθευτούν». 

Μιλώντας στον RealFm, ο κ. Γιαννάκος  κάλεσε τη διοίκηση του «Έλενα» «να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι». να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, να σφραγιστεί ο χώρος και να διαπιστωθεί από πού προέρχονται τα νερά.

«Εδώ και έξι μήνες στα υπόγεια του νοσοκομείου, όπου στεγάζονται υπηρεσίες διοικητικές και η αποθήκη τροφίμων. Έξι μήνες λίμναζαν τα νερά, το σωματείο των εργαζομένων διαμαρτυρόταν, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος η διοίκηση και να επισκευαστεί η ζημιά. Δυστυχώς, δεν έγινε απολύτως τίποτα», τόνισε ο κ. Γιαννίκος και πρόσθεσε:

«Η Επιτροπή λοιμώξεων στις 5 Οκτωβρίου πήρε δείγμα από αυτά τα νερά και το έστειλε στο μικροβιολογικό του νοσοκομείου για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει το βακτήριο της χολέρας. Δεν λύθηκε το θέμα επειδή σφραγίστηκε ο χώρος.  Αν δεν εντοπίσουμε από πού έφευγαν τα νερά, δεν έχουμε βρει το πρόβλημα».

«Αυτό που λέει τώρα το υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου, ότι θα πάρουν νέα δείγματα, δεν λύνει το πρόβλημα γιατί τώρα μπορεί να μην υφίσταται ζήτημα, αλλά να υπήρχε πριν από λίγες ημέρες, ή να υπάρξει πάλι», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια το ΚΕΕΛΠΝΟ, μη επιβεβαιώνοντας τα περί χολέρας στο «Έλενα Βενιζέλου» και χαρακτηρίζοντας «άνευ αξίας» την οποιαδήποτε συζήτηση. Πιο αναλυτικά, ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στον  realfm 97,8, θέλησε να κλείσει το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι υπήρχαν βακτήρια χολέρας σε αποθήκη τροφίμων με διαρροή υδάτων στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλος», διευκρινίζοντας ότι το βακτήριο που ανιχνεύτηκε λέγεται «δονάτιο» και δεν έχει σχέση με τη χολέρα, «είναι ένα από τα 80 περίπου δονάτια που ανιχνεύονται συχνά, σε ανάλογα δείγματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ύπαρξη αντιδραστηρίων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ο ίδιος ανέφερε ότι «το ΚΕΔΥ καλύπτει τις ανάγκες».

Λίγη ώρα αργότερα,«λάδι στη φωτιά» ήρθαν να ρίξουν οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ και αποτυπώνουν την άθλια κατάσταση που βρίσκονται οι αποθήκες του νοσοκομείου.

Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρειχαρακτηριστικά ότι το περιστατικό « είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, της επίδειξης ανωτερότητας και του σεβασμού στα συνδικαλιστικά όργανα που έχει δείξει μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.»