Σε εκ διαμέτρου κατευθύνσεις, θετική και αρνητική, κινείται τα δύο τελευταία χρόνια η κτηματαγορά που έχει να κάνει με μισθώσεις γραφείων και καταστημάτων, καθώς στις μεν καλές εμπορικές ζώνες η ζήτηση είναι αυξημένη με αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξήσεις στα μισθώματα των ακινήτων πρώτης κατηγορίας, ενώ η ζήτηση είναι περιορισμένη έως μηδενική στα περιφερειακά επαγγελματικά ακίνητα παρότι οι τιμές ενοικίασης είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, οι αξίες και τα μισθώματα σε γραφεία και καταστήματα στις καλές εμπορικές ζώνες έχουν αυξηθεί τη διετία 2015-2017 κατά 15%  όταν τα προηγούμενα χρόνια (2010-2014 ) είχαν μειωθεί έως 50%, ενώ επανήλθε μετά από χρόνια στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού η καταβολή άυλης εμπορικής αξίας (αέρας).

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στα μισθώματα των γραφείων σε κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους της πρωτεύουσας, όπως στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (18 ευρώ το τ.μ από 14 ευρώ το 2015, στην Κηφισιάς (13 ευρώ από 11 ευρώ το 2015), στη Συγγρού (13 ευρώ από 9 ευρώ πριν από δύο χρόνια), στη Βουλιαγμένης (11ευρώ  από 9 ευρώ), ενώ στη Μεσογείων  τα ενοίκια κυμαίνονται σήμερα από 6-8 ευρώ το τ.μ.  και στην Πειραιώς 4-7 ευρώ.

Ταυτόχρονα, υψηλή είναι η ζήτηση για ενοικίαση και στον τομέα αυτοτελών, βιοκλιματικών κτιρίων με επιφάνεια από 3.000 -10.000 τ.μ. και σε πρώτης κατηγορίας επιφάνειες άνω των 800 τ.μ. για γραφειακούς χώρους.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων στις εμπορικές περιοχές δεν είναι ωστόσο ικανή από μόνη της να δώσει την ανάλογη επιτάχυνση στην κτηματογορά και να ανατρέψει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα χρόνια της κρίσης. Πρόβλημα προκαλεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μεσιτών αστικών συμβάσεων Δημήτρη Μπινιάρη, η έλλειψη νέων κατασκευών.

Δεν κατασκευάζονται πλέον prime Location γραφειακοί χώροι, καθώς και δεν υπάρχει επαρκές πλήθος συναλλαγών, παρότι αρκετοί θα ήθελαν να τοποθετηθούν σε μισθωμένους γραφειακούς χώρους κι ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες να πουλήσουν, λέει στο Newpost.

Από την άλλη, περιορισμένη έως μηδενική είναι η ζήτηση επαγγελματικών ακινήτων σε περιφερειακές περιοχές παρότι οι αξίες και τα μισθώματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

"Οι προσδοκίες περαιτέρω άνθησης στις κτηματαγορές δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί, λόγω της υπερβολικής φορολόγησης, της δραματικής μείωσης  των χρηματοδοτήσεων, των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων  και της μειωμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών στους εκάστοτε κυβερνώντες", υποστηρίζει ο Δημήτρης Μπινιάρης.