Δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι νέες υπουργικές αποφάσεις για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, δύο ημέρες μετά την γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μια ημέρα μετά την σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Δύο ημέρες μετά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσιεύθηκαν όπως είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος οι νέες υπουργικές αποφάσεις για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι «λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ' αριθ. 2649/2017 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος σημειώσε ότι «η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Νοέμβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την χρήση 2016».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς».

Με τις νέες αποφάσεις, η Διοίκηση καλύπτει το κενό που εντόπισε το ΣτΕ με τη δημοσίευση παραμετρικών τιμών και οδηγιών για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και σε αυτές περιλαμβάνεται η πρόβλεψη να δηλώνει ο υπόχρεος τα περαστικά αγοράς για μεγάλης αξίας κινητά άνω των 30.000 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, στις αποφάσεις δεν βρίσκουμε τη διάταξη για τη δήλωση μετρητών και κινητών μεγάλης αξίας που φυλάσσουν οι υπόχρεοι στις οικίες τους ή σε θυρίδες, αφού αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική.

Διαβάστε εδώ το pdf με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Διαβάστε εδώ το pdf με τις αποφάσεις του ΣτΕ