Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα του ελέγχου για το στέλεχος εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) που έκανε το Κέντρο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, στα δείγματα που έλαβε από τα λιμνάζοντα ύδατα στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου».

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι συμβατά με πρόσφατη κοπρανώδη επιμόλυνση του νερού (λύματα). Για την απόλυτη διασφάλιση της δημόσιας υγείας διενεργείται και επιπρόσθετος μοριακός έλεγχος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη». 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ καταλήγει, τονίζοντας πως η έως τώρα αρνητική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων αποτελεί ηχηρή επισήμανση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα δημόσιας υγείας

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για διασπορά ψευδών ειδήσεων μετά τα περί χολέρας στο «Έλενα Βενιζέλου». Οι έρευνες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ θα κληθούν μάρτυρες και ενδεχόμενοι ύποπτοι.

Πάντως, η ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή επέμεινε στις καταγγελίες της, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κουκουλώματος ενός σημαντικού ζητήματος για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων κοινοποιεί και δύο έγγραφα. Το ένα, με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου, αφορά τα δείγματα που ελήφθησαν από τα λιμνάζοντα νερά στο υπόγειο του νοσοκομείου και εστάλησαν προς καλλιέργεια.

Στο δεύτερο, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου αφορά τα αποτελέσματα του μικροβιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου και κάνει λόγο για ανάπτυξη του δονάκιο της χολέρας.