Βίντεο από τη δράση του 32χρονου που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή με την κατηγορία ότι είναι μαχητής του ISIS θα παρουσιάσει στις αρχές η συνήγορός του, στο οποίο φαίνεται η δράση του στην Συρία το 2011. Το βίντεο, το οποίο έχει αναρτηθεί στο Youtube τον δείχνει να μάχεται κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία και να πέφτει τραυματισμένος από πυρά κυβερνητικών στρατιωτών.

Όπως ανέφερε η συνήγορός του, ο 32χρονος ισχυρίζεται πως δεν άνηκε στον ISIS αλλά στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, μια μετριοπαθή οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία μάχεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πάντως, οι αστυνομικοί που έψαξαν το κινητό του τηλέφωνο εντόπισαν φωτογραφίες και βίντεο με βασανιστήρια. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στο κινητό του 32χρονου υπάρχει φωτογραφία που τον δείχνει να κρατά και να επιδεικνύει το κομμένο κεφάλι θύματος του. Παράλληλα, σε βίντεο μικρής διάρκειας φαίνεται ο ίδιος και ακόμα ένας άντρας να βασανίζουν και να ξυλοκοπούν έναν νεαρό.

Οι αποτρόπαιες πράξεις του δεν φαίνεται να τον πτοούν καθώς γελά ενώ το θύμα του παρακαλάει για τη ζωή του. 

Ο ίδιος ήδη από χθες ανασκεύασε την αρχική του κατάθεση. Μπορεί το πρωί της Παρασκευής να  παραδέχτηκε την συμμετοχή του στο Ισλαμικό Κράτος ωστόσο σε νεότερη κατάθεσή του ανέφερε πως «αν ήμουν δολοφόνος και εκτελεστής, το καθεστώς του ISIS δεν θα με άφηνε να φύγω. Το έσκασα για να γλιτώσω την ζωή μου και την οικογένεια μου. Έτσι βρέθηκα στην Ελλάδα. Δεν συμφωνώ με την κατάθεση που έγινε στην αστυνομία, γιατί υπάρχουν ψεύδη και ασάφειες, όπως ότι συμμετείχα εθελοντικά στον ISIS. Οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στο κινητό μου είναι σύνηθες φαινόμενο σε εμπόλεμες περιοχές και είναι τραβηγμένες από αντικαθεστωτικές οργανώσεις».

Πάντως, τον 32χρονο φαίνεται να διαψεύδει η… ίδια η σύζυγός του, που παραδέχτηκε πως ο Σύρος, πράγματι είχε ενταχθεί στον ISIS. «Ήταν στον ISISαλλά όχι στην Ελλάδα, στη Συρία. Όταν ήρθαμε από την Τουρκία σταμάτησε να συνεργάζεται μαζί τους. Δεν είχε βίντεο στο κινητό του. Μόνο φωτογραφίες με τους φίλους του».

Η στάση του 32χρονου πάντως προβληματίζει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση καθώς «φαίνεται να έχει γνώση των οργανώσεων και να έχει περάσει από αυτές, αλλά από την άλλη, απορούμε πως ένας Τζιχαντιστής, αραδιάζει με τόση ευκολία τόσες πληροφορίες και κυκλοφορεί με  ένα κινητό γεμάτο φωτογραφίες» τονίζουν στο Newpost.