<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΕΛΛΑΔΑ

Στο αμήν οι οικογένειες προσφύγων για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια – Συνεχείς διαμαρτυρίες

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2017, 18:01 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2017, 21:58
Στο αμήν οι οικογένειες προσφύγων για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια – Συνεχείς διαμαρτυρίες
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Από το πρωί, οικογένειες Αφγανών με πολλά μικρά παιδιά ανάμεσα τους, πορεύτηκαν από τη Μόρια προς την πόλη της Μυτιλήνης. Στη βόρεια είσοδο της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μανταμάδου, στο ύψος του εργοστασίου «Καλαμάρη», αστυνομικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μια κλούβα των ΜΑΤ, απαγορεύοντας τους να μπουν στην πόλη και ιδιαίτερα στην αγορά της. Ταυτόχρονα παροχέτευαν την κυκλοφορία των οχημάτων μέσω παρακαμπτήριων οδών στο κέντρο της πόλης.

Στα άκρα έχει φτάσει η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό – κολαστήριο στη Μόρια της Λέσβου, αφού πλέον τα φαινόμενα βίας είναι καθημερινό φαινόμενο. Και σε συνδυασμό με τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν κάνουν τη ζωή τον προσφύγων και των μεταναστών να μοιάζει με έναν καθημερινό εφιάλτη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαμαρτυρίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Σήμερα, ομάδα Αφγανών πραγματοποίησε κινητοποίηση, διεκδικώντας ασφαλή διαμονή στον καταυλισμό της Μόριας αλλά και ισότιμη αντιμετώπιση των αιτημάτων ασύλου των Αφγανών με τα αντίστοιχα των Σύρων. Από το πρωί, οικογένειες Αφγανών με πολλά μικρά παιδιά ανάμεσα τους, πορεύτηκαν από τη Μόρια προς την πόλη της Μυτιλήνης. Στη βόρεια είσοδο της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μανταμάδου, στο ύψος του εργοστασίου «Καλαμάρη», αστυνομικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μια κλούβα των ΜΑΤ, απαγορεύοντας τους να μπουν στην πόλη και ιδιαίτερα στην αγορά της. Ταυτόχρονα παροχέτευαν την κυκλοφορία των οχημάτων μέσω παρακαμπτήριων οδών στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, οι ενέργειες της Αστυνομίας δεν επέτρεψαν τους διαμαρτυρόμενους από το να παραμείνουν εκεί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την κλούβα. Τελικά, όταν η αγορά έκλεισε, επιτράπηκε σε περίπου 100 άτομα που είχαν απομείνει να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα προς την κεντρική πλατεία Σαπφούς.

Εφιάλτης η καθημερινότητα στο κολαστήριο

Οι εν λόγω διαμαρτυρίες έρχονται σε μια περίοδο που τα κρούσματα βίας μέσα στον καταυλισμό – κολαστήριο έχουν γίνει συνήθεια. Χθες ο θάνατος ενός 55χρονου ιρακινού ήταν η αφορμή να ξεσπάσει βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των μεταναστών διάφορων εθνοτήτων που διαβιούν στον καταυλισμό.

Οι αστυνομικοί δηλώνουν ανήμποροι να παρέμβουν και να σταματήσουν τις συγκρούσεις καθώς  ύπαρξη μέσα στον καταυλισμό περισσότερων των 1.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 8 ετών, δεν τους επιτρέπει να επιχειρήσουν, είτε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, είτε με χημικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα αρκέστηκαν να δημιουργήσουν με τις ασπίδες τους φράγματα ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες εθνικές ομάδες «μέχρι την επόμενη φορά», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και σε κτήματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015. Σε μια δομή με υποδομές στέγασης για 2.000 άτομα διαμένουν 5.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι οικογένειες με πολλά παιδιά.

«Το χειρότερο όλων όμως….» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του καταυλισμού, «είναι ότι σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης 800 ατόμων, μια και για τόσα άτομα σχεδιάστηκε η δομή, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…».

Πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική. Στο ρέμα στο πλάι του καταυλισμού παροχετεύονται λύματα δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού βόθρου.

Πολύ κακή είναι η κατάσταση και μέσα στον καταυλισμό της Μόριας. Σκηνές παντού. Άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά, μένουν ακόμα και χωρίς σκηνή, ακόμα και στην ύπαιθρο. Πολύ κακές είναι οι συνθήκες υγιεινής. Ενώ ακόμα και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του καταυλισμού, δεν επιτρέπουν τόσο σε εργαζομένους να καθαρίσουν τη δομή, όσο και στα απορριμματοφόρα να προβούν σε αποκομιδή των σκουπιδιών. Και τα σκουπίδια σε έναν «οικισμό» 5.500 ανθρώπων είναι πολλά.