Μόνο με αστυνομική επιχείρηση μπορεί να εισέλθει στο άβατο του...Εξαρχιστάν, περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ όπως καταγγέλουν συνδικαλιστές αστυνομικοί. Οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στα Εξάρχεια, καταδεικνύουν την αναρχία, την ανομία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να μπέι ένα τέλος στις έκνομες ενέργειες. 

Όπως δήλωσε  στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, κύριος Βασίλης Ντούμας για το θέμα των Εξαρχείων, «: Κατ΄αρχήν έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, πως δεν επιτρέπεται να μπει περιπολικό στην περιοχή του Αβάτου, δεν μπορεί να μπει ασθενοφόρο, πρέπει να στηθεί αστυνομική επιχείρηση για να πάνε να πάρουν ασθενή. Εσείς τι λέτε, υπάρχει βούληση, θέληση, να περιφρουρηθεί αυτό το κράτος εν κράτη»;

H ανοχή που επιδεικνύει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί. Τα ελάχιστα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους κάνουν ακόμη δυσκολότερο το έργο τους . Είναι ενδεικτικό πως  απο τις συνολικά 1255 μοτοσυκλέτες που διαθέτει η ομάδα ΔΙ.ΑΣ, οι 685 είναι μη λειτουργικές.

Τραγική η κατάσταση και στα περιπολικά καθώς απο τα 13.000 οχήματα, μη λειτουργικά είναι τα 6.000. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα στην Αττική, καθώς για να καλυφθούν αξιοπρεπώς οι υπηρεσίες, η Άμεση Δράση θα έπρεπε να έχει στους δρόμους τουλάχιστον 200 περιπολικά,ενώ αυτή την ώρα περιπολούν μόλις 60. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ανταλλάσσουν κράνη μεταξύ τους κατά την διάρκεια των υπηρεσιών τους, καθώς δεν τους παρέχει η υπηρεσία τους, ενώ βάζουν απο την τσέπη τους τα χρήματα για τακάκια και λάδια που χρειάζονται οι μοτοσυκλέτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ,της πιο μάχημης υπηρεσίας της αστυνομίας, δεν έχουν παραλάβει νέες στολές απο το 2010.