current views are: 9

24 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση02:40

Ανολοκλήρωτα τα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές και ο «Δαίδαλος»… επιτίθεται

«Παναγιά βόηθα» λένε οι δήμαρχοι των περιοχών

Δημοσίευση 02:40’

«Παναγιά βόηθα» λένε οι δήμαρχοι των περιοχών

Από το μεσημέρι της Τρίτης, στο πολύπαθο Καπανδρίτι, αναμένονται βροχές. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι από το βράδυ της ίδιας μέρας θα ξεσπάσουν ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή που θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη. Η περιοχή το καλοκαίρι καιγόταν επί τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα. Και η αντιπλημμυρική θωράκισή της είναι απαραίτητη.

Ο «Δαίδαλος», όπως έχει ονομαστεί το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας, θα είναι αμείλικτος με τους απροετοίμαστους. Και φαίνεται πως οι περιοχές που το καλοκαίρι κάηκαν, είναι απροετοίμαστες.

Για το Καπανδρίτι, τον Κάλαμο και το Βαρνάβα Αττικής μόλις στις 3 Οκτωβρίου εγκρίθηκαν αντιπλημμυρικά έργα ύψους 4,05 εκατ. ευρώ. Τα άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που εγκρίθηκαν για την περιοχή Καλάμου, Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου Αττικής και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής, αφορούν σε έργα για την αντιδιαβρωτική προστασία του εδάφους σε έκταση 8.500 στρεμμάτων (κορμοδέματα, κορμοπλέγματα και κλαδοδέματα), καθώς και κατασκευή 340 περίπου μικρών ξυλοφραγμάτων στις λεκάνες απορροής. Τα έργα άμεσης προστασίας που ξεκινούν, έχουν προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης προετοιμάζεται η κατασκευή υποδομών πρόληψης φυσικών καταστροφών, όπως είναι η κατασκευή 20 μεγαλύτερων φραγμάτων από τεχνητά συρματοκιβώτια σε ρέματα της πληγείσας περιοχής, αλλά και οι αναδασώσεις με ενδημικά είδη περίπου 300 στρεμμάτων, στις περιοχές που δεν θα αναγεννηθούν με τη φυσική διαδικασία και η συντήρησή τους για διάστημα δύο ετών. Και για αυτό το στάδιο προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι διαδικασίες ανάθεσης.

Δήμαρχος Ζακύνθου: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια»

Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει λάβει 1,200,000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Ζάκυνθο. Αρμοδιότητά της τα ρέματα και οι χείμαρροι. «Φτιάχνονται έργα υποδομής που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και 20 χρόνια», λέει στο newpost ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς. Ο δήμος με τη σειρά του έχει λάβει 150.000 ευρώ για μικρότερης έκτασης αντιπλημμυρικά έργα, όπως διάνοιξη τάφρων και καθαρισμούς σε χαντάκια.

Είναι όμως έτοιμο το νησί, αν το χτυπήσει η κακοκαιρία άμεσα; «Συνεχίζουμε», αρκείται να απαντήσει ο δήμαρχος.

Ανοχύρωτα τα Κύθηρα στην επέλαση της κακοκαιρίας

Στα Κύθηρα δεν έχει ολοκληρωθεί καν η έγκριση της μελέτης. Ο δήμος ανέθεσε στον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα να καταρτίσει μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κυθήρων Γιώργο Κομηνό, «Μόνο η περιοχή του Μυλοποτάμου χρειάζεται παρεμβάσεις, στα Μυρτίδια η περιοχή είναι βραχώδης και δεν θα χρειαστεί κάποια έργα. Όμως δεν προχωρήσει. Η μελέτη δεν έχει ακόμα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο»!.


σχετικα αρθρα