Το όνομα της είναι «Ask Reach» και ήρθε για να κάνει την ζωή εκατομμυρίων καταναλωτών της Ε.Ε πιο εύκολη καθώς ανά πάσα ώρα θα τους ενημερώνει για τα προϊόντα που σκοπεύουν να αγοράσουν, παρέχοντας τους πληροφορίες  για Ενώσεις Πολύ Υψηλής Ανησυχίας (SVHCs)

Η εφαρμογή έχει κάνει ήδη ντεμπούτο σε 13 ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ενώ στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται (από τον περασμένο μήνα) με τον συντονισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ecocity και αναμένεται να  ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι Ενώσεις Πολύ Υψηλής Ανησυχίας περιλαμβάνουν καρκινογόνες ουσίες, ορμονικούς διαταράκτες και ενώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά προβλέπει την υποχρέωση να κοινοποιούνται οι πληροφορίες που αφορούν στις προαναφερόμενες ενώσεις.

Αν κάποια ουσία αυτής της κατηγορίας βρίσκεται σε προϊόν ή αντικείμενο σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,1% του βάρους του, θα πρέπει αμέσως να γίνεται γνωστό σε κάθε εμπορικό αποδέκτη από οποιονδήποτε προμηθευτή που συμμετέχει στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι καταναλωτές έχουν επίσης δικαίωμα σε αυτήν την πληροφορία ύστερα από αίτημά τους και μπορούν να τη χρησιμοποιούν για τις αγοραστικές τους επιλογές.

Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει πως μόνο λίγοι καταναλωτές ζητούν πληροφορίες για αυτές τις επικίνδυνες ουσίες. «Ένα προϊόν που πωλείται στα ράφια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη σχέσεων ευρωπαϊκών δικτύων του Ecocity, χημικός Ερη Μπιζάνη. Και «αυτός είναι ο λόγος που η νομοθεσία ακολουθεί την επιστήμη. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να βγαίνουν από την αλυσίδα παραγωγής και να αντικαθίστανται με άλλα που δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Ο κίνδυνος για την υγεία

 Ο γενικός στόχος του έργου είναι η μείωση των πιθανών ζημιών στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση στις Ενώσεις Πολύ Υψηλής Ανησυχίας.

Αυτές οι ενώσεις, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ecocity Θάνος Ζαφειρόπουλος, περιλαμβάνουν ουσίες που είναι ανθεκτικές, βιοσυσσωρεύσιμες και τοξικές  (ή πολύ ανθεκτικές και πολύ βιοσυσσωρεύσιμες) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο, γονιδιακές μεταλλάξεις ή βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Επίσης ουσίες με ιδιότητες ισοδύναμης ανησυχίας, όπως είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες ή οι ευαισθητοποιητές του αναπνευστικού παράγοντα.