current views are: 8

26 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση20:00

Καταρρέουν τα σχολεία της χώρας – Παράθυρο έπεσε πάνω σε μαθητή στον Χολαργό

Στοιχεία για κτίρια – παγίδες συλλέγει η Ομοσπονδία Γονέων

Δημοσίευση 20:00’

Στοιχεία για κτίρια – παγίδες συλλέγει η Ομοσπονδία Γονέων

Σε κατάσταση σοκ και με ελαφρύ τραυματισμό βρίσκεται ο μαθητής της τρίτης τάξης του 1ου Λυκείου Χολαργού που, το πρωί της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του μαθήματος δέχτηκε… ένα παράθυρο στο κεφάλι

Ευτυχώς ο νεαρός μαθητής δεν τραυματίστηκε σοβαρά και όλοι ανακουφίστηκαν όταν τον είδαν να πηγαίνει κανονικά στο μάθημα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου γονέων, από το παράθυρο έλειπαν βίδες και η αλυσίδα που το συγκρατεί, ενώ δεν είναι απίθανο να μην είναι το μοναδικό παράθυρο σε αυτή την κατάσταση.

«Η τεχνική υπηρεσία του δήμου θα κάνει αυτοψία για να δει πως και γιατί έπεσε το παράθυρο και αν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα και σε άλλα σημεία», λέει στο Newpost ο δημαρχος Χολαργού-Παπάγου, Ηλίας Αποστολόπουλος.

«Ήδη στο σχολείο βρίσκονται εργάτες από την αρχή του έτους και κάνουν εργασίες συντήρησης στους ανοιχτούς χώρους, στο προαύλιο και τα γήπεδα. Υπάρχει ανοιχτή εργολαβία για συντήρηση όλων των σχολείων του δήμου. Για πρόβλημα στους εσωτερικούς χώρους του συγκεκριμένου κτιρίου δεν είχαμε καμία αναφορά», εξηγεί.

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του συγκεκριμένου σχολείου, Γιάννης Μουζαμπαλίδης, δηλώνει, πάντως,  κατηγορηματικά στο newpost ότι έχουν κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις για συντήρηση του κτιρίου -έστω και υποτυπώδη- και στους εσωτερικούς χώρους, στους οποίους έχουν εντοπίσει πολλά προβλήματα.

Όπως λέει στο Newpost ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος, «τα κτίρια δεν συντηρούνται, πολλά από αυτά είναι της δεκαετίας του 60 και του 70 και τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία εργασία σε αυτά. Σχεδιάζουμε μια ημερίδα για τη σχολική στέγη και συγκεντρώνουμε στοιχεία από τους δήμους. Η μέχρι στιγμής εικόνα δεν είναι καθόλου καλή».

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λάμπρου, στα περισσότερα σχολεία της χώρας τα παράθυρα και οι πόρτες χρειάζονται αντικατάσταση. Χάνεται θερμότητα, ενώ είναι και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα.

Βρέχει… σοβάδες σε δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο της Κρήτης

Η κατάσταση είναι τραγική σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Γυμνάσιο του Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου τα προβλήματα είχαν καταγραφεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς. 

Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται κυρίως σε πτώσεις σοβάδων είτε από τα ταβάνια των αιθουσών και των διαδρόμων, είτε από την εσωτερική και εξωτερική τοιχοποιία. 

Το σοβαρότερο όμως, σύμφωνα και με το cretalive, είναι η διάβρωση που έχει παρατηρηθεί μακροσκοπικά, με κίνδυνο να επηρεαστεί η στατική επάρκεια του κτηρίου,  αφού έχουν παρατηρηθεί ρηγματώσεις και διαβρωμένος οπλισμός στις κολώνες του. Επίσης, δεν υπάρχουν αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ στους ηλεκτρικούς πίνακες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών.

Οι γονείς των μαθητών του 8ου δημοτικού σχολείου καταγγέλλουν ότι, μετά από δική τους πίεση, αφαιρέθηκαν οι σοβάδες από τους τοίχους του σχολικού κτιρίου που ήταν επικίνδυνοι, αλλά… μετά την αφαίρεση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η σωστή κάλυψη και ενίσχυση των σημείων αυτών με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, τα εσωτερικά σίδερα του κτιρίου να παραμένουν εκτεθειμένα σε όλα τα καιρικά φαινόμενα, και κάποιες αίθουσες να κινδυνεύουν από τα νερά της βροχής κατά τους χειμερινούς μήνες, καθιστώντας τις άχρηστες.

«Ιπτάμενοι» σοβάδες και φουσκωμένα μάρμαρα στο δημοτικό του Χορτιάτη

Τα προβλήματα στο δημοτικό σχολείο του Χορτιάτη, έφτασαν και στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, στα ταβάνια υπάρχουν ετοιμόρροποι σοβάδες που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των παιδιών και των εκπαιδευτικών, με προφανείς κινδύνους ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Τα μαρμάρινα δάπεδα σε ορισμένα σημεία έχουν φουσκώσει και πολλά σοβατεπί έχουν αποκολληθεί. Τα κουφώματα σε πολλές αίθουσες παρουσιάζουν προβλήματα με αποτέλεσμα το χειμώνα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας και τα παιδιά με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να παγώνουν. Εξωτερικά, οι τοίχοι έχουν φουσκώσει από την υγρασία εξαιτίας κακοτεχνιών της σκεπής, ενώ η αυλή και το γήπεδο είναι σε κακή κατάσταση με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος τραυματισμού των παιδιών.

Γενικά η εικόνα του σχολείου για τα μόλις 10 χρόνια λειτουργίας του είναι εικόνα εγκατάλειψης εξαιτίας της μη συντήρησης.


σχετικα αρθρα