current views are: 7

26 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση13:21

Απάνθρωπες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς: «Προτιμώ να με βομβαρδίζουν»

Ομάδες βοήθειας προειδοποιούν πως τα περιστατικά ψυχολογικών προβλημάτων των προσφύγων πλέον είναι μια έκτακτη κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη εάν προστεθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και τα περιστατικά βίας, αναφέρει το Reuters.

Δημοσίευση 13:21’

Ομάδες βοήθειας προειδοποιούν πως τα περιστατικά ψυχολογικών προβλημάτων των προσφύγων πλέον είναι μια έκτακτη κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη εάν προστεθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και τα περιστατικά βίας, αναφέρει το Reuters.

Τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά καταγράφει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ενώ τους τελευταίους μήνες οι ροές από την Τουρκία αυξάνονται εκ νέου ανησυχητικά – κατά παραδοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Περισσότεροι από 14.500 αιτούντες άσυλο –κυρίως Ιρακινοί και Σύροι – στοιβάζονται σε πέντε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία. Ομάδες βοήθειας προειδοποιούν πως τα περιστατικά ψυχολογικών προβλημάτων των προσφύγων πλέον είναι μια έκτακτη κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη εάν προστεθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και τα περιστατικά βίας, αναφέρει το Reuters.

Οι αφίξεις προσφύγων είχαν στην Ελλάδα από την Τουρκία είχαν σχεδόν σταματήσει έπειτα από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015. Ωστόσο οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου μπορούν να διαρκέσουν πολλούς μήνες, και μια μικρή αλλά σταθερή ροή προσφύγων συνέχισε να παρατηρείται. Η πρόσφατη απότομη αύξηση στις αφίξεις πρόσθεσε νέα πίεση στις ήδη γεμάτες εγκαταστάσεις. «Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Η γυναίκα μου είναι άρρωστη», ανέφερε ο Αχλούμ, 36 ετών από τη Συρία, ο οποίος αφηγείται πως τα παιδιά του σταμάτησαν να τρώνε στον καταυλισμό και πως άρχισαν να τρομοκρατούνται όταν ακούν φωνές. «Αυτή είναι η ζωή μου στο κέντρο. Είναι μια πολύ δύσκολη ζωή. Κάποιες φορές τα παιδιά μου δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα. Κάποιες άλλες φορές ξυπνούν, αρχίζουν να ουρλιάζουν και κλαίνε», συνεχίζει.

Στη συνέχεια το πρακτορείο κάνει αναφορά στην επιστολή που έστειλαν 19 ανθρωπιστικές οργανώσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Δευτέρα, όπου παρέθεταν τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στα νησιά και ζητούσαν να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί στην ενδοχώρα.

Άθλιες εγκαταστάσεις

Στη Σάμο, τουλάχιστον 2.500 αιτούντες άσυλο στοιβάζονται σε ένα καμπ χωρητικότητας μόλις 700 ατόμων. Εκατοντάδες έχουν στήσει σκηνές στα περίχωρα του καταυλισμού. «Εάν γνωρίζαμε ότι θα είναι έτσι η κατάσταση, θα είχαμε παραμείνει στη Συρία και θα υπομέναμε τους βομβαρδισμούς», αναφέρει ο Μουαχάμπ Ασάαντ, ετών 27. 


σχετικα αρθρα