current views are: 10

26 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση14:21

Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς στην Ελλάδα

Στα 326 τα συνολικά κρούσματα στην χώρα

Δημοσίευση 14:21’

Στα 326 τα συνολικά κρούσματα στην χώρα

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει μέρα με τη μέρα ο ιός της ιλαράς προσθέτοντας ακόμη ένα θύμα στην λίστα. 

Το τελευταίο κρούσμα της αφορά ένα 11 μηνών βρέφος το οποίο μολύνθηκε και νόσησε από τον ιό και στη συνέχεια κατέληξε λόγω σηψαιμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο αυτή την εβδομάδα δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται στα 326.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, πλην της Αττικής και της Πελοποννήσου  όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των περιστατικών ιλαράς. 

Μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη έχουν  καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο διάστημα η ΠΟΕΔΗΝ έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομειακά ιδρύματα είναι πολλές, φτάνοντας στο σημείο ορισμένες φορές τους εργαζόμενους να τις πληρώσουν από την τσέπη τους. Μία εξ’ αυτών είναι η απουσία αντιδραστηρίων για έλεγχο αντισωμάτων «Το Pasteur δεν κάνει έλεγχο αντισωμάτων στο προσωπικό των Νοσοκομείων δωρεάν. Μόνο επί πληρωμή. Όσοι εργαζόμενοι έστειλαν δείγματα, πλήρωσαν από την τσέπη τους 40 ευρώ. Ο έλεγχος αντισωμάτων δεν συνταγογραφείται».

Ακόμη, προσθέτει ότι τα Νοσοκομεία «δεν προμηθεύτηκαν ούτε ένα εμβόλιο ιλαράς. Εάν όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι τρέξουν να προμηθευτούν εμβόλια από τα φαρμακεία, χωρίς έλεγχο αντισωμάτων, τα εμβόλια θα εξαντληθούν αμέσως και δεν θα μπορούν να τα προμηθευτούν όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Όσοι διαθέτουν αντισώματα είναι τελείως αντιεπιστημονικό να κάνουν εμβόλιο, στρεσάροντας τον οργανισμό τους με εξασθενημένο ιό ιλαράς», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.


σχετικα αρθρα