ΕΛΛΑΔΑ

Στενός συνεργάτης των Π. Ρούπα - Ν. Μαζιώτη ο 29χρονος

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2017, 09:51 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2017, 19:48
Στενός συνεργάτης των Π. Ρούπα - Ν. Μαζιώτη ο 29χρονος
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Άτομο με...υψηλές γνωριμίες ο συλληφθείς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άτομο με...υψηλές γνωριμίες και άριστες επαφές με στελέχη της εγχώριας τρομοκρατίας είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 29χρονος που συνελήφθη στην οδό Αλκαμένους και φέρεται να είναι ο άνθρωπος, πίσω από την αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, αλλά και στο γραφείο του πρώην υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε.

Ο 29χρονος είχε συλληφθεί το 2011 για επιθέσεις κατά αστυνομικών στο Πολυτεχνείο και το 2012 για κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, σε ένδειξη συμπαράστασης για τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Απο τότε έχει η ΕΛ.ΑΣ διαθέσιμα στις βάσεις δεδομένων της τα δακτυλικά του αποτυπώματα , τα οποία ταυτοποίησε με αυτά που βρέθηκαν στον τρομοφάκελο με αποδέκτη τον Σόιμπλε και ο ειδικός εφέτης ανακριτής αποφάσισε την σύλληψή του.

Ο 29χρονος που συνελήφθη μετά από επιχείρηση των ανδρών της αντιτρομοκρατικής, είχε μπει στο «μικροσκόπιο» τους τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Οι επαφές με τρομοκράτες και η έξοδος στην παρανομία

Μέχρι το 2012 ο κατηγορούμενος, γνωστός αντιεξουσιαστής, συμμετέχει σε επιθέσεις κατά αστυνομικών και καταλήψεις αντιεξουσιαστών. Παράλληλα διατηρεί επαφές με στελέχη της ΣΠΦ και παρακολουθεί τις δίκες των στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αργότερα, εκτιμούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, έρχεται κοντά με την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη. Το 2015 είναι το χρονικό εκείνο σημείο όπως πιστεύουν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ που βγαίνει στην παρανομία και τα ίχνη του χάνονται.

Το σχέδιο απόδρασης του Μαζιώτη και ο ΣΕΒ

Όντας άτομο που δεν είχε εμπλακεί μέχρι τότε σε σοβαρές υποθέσεις και δεν κινεί υποψίες στελεχών της αντιτρομοκρατικής, ο 29χρονος φαίνεται να συμμετείχε στην αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο, τον Φεβρουάριο του 2016, της Πόλας Ρούπα, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή του στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία του ΣΕΒ στις 24 Νοεμβρίου 2015. Άλλωστε είναι γνωστό πως στελέχη της αντιτρομοκρατικής, αναζητούσαν δυο "λευκούς τρομοκράτες" που είχαν στρατολογηθεί από την Πόλα Ρούπα και συμμετείχαν σε ενέργειές της, για το διάστημα που βρισκόταν εκτός φυλακής.

Η βόμβα στην Τσατάνη και το σχέδιο «Γοργοπόταμος»

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής εκτός των όπλων, των πλαστών ταυτοτήτων και των έτοιμων για χρήση ωρολογιακών μηχανισμών που βρήκαν στην κατοχή του 29χρονου όταν τον συνέλαβαν, εντόπισαν μέσα στο σπίτι της οδού Αλκαμένους και 4 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, υλικό παρόμοιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί, στην έκρηξη βόμβας έξω απο το σπίτι της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Τσατάνη.

Παράλληλα ως «μπαλαντέρ» που ήταν ο 29χρονος, εξετάζεται η συμμετοχή του στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» που προέβλεπε μεταξύ άλλων την ανατίναξη μέρους των φυλακών Κορυδαλλού για την απελευθέρωση τρομοκρατών, σχέδιο στο οποίο θα συμμετείχε και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Επίσης λόγω της εγγύτητας με το σημείο αλλά και της δράσης που είχε αναπτύξει, εξετάζεται η συμμετοχή του στην έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα στις 9 Απριλίου του 2017.

Οι έρευνες και η συλλογή στοιχείων

Μετά την σύλληψη του 29χρονου, οι αστυνομικοί αναζητούν και άλλα μέλη της εγχώριας τρομοκρατίας που είτε είχαν ενεργή συμμετοχή σε ενέργειες ή είχαν υποστηρικτικό ρόλο. Για αυτό άλλωστε οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής, έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» το σπίτι στην οδό Αλκαμένους, ένα άλλο στο Ελληνικό αλλά και το πατρικό του σε μια προσπάθεια συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού που θα τους οδηγήσει και σε άλλα άτομα.