current views are: 7

30 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση16:47

«Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» και με την υπογραφή Λ. Κονιόρδου 400 στρέμματα στο Ελληνικό

Η κ. Κονιόρδου τώρα θα πρέπει να υπογράψει και την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Δημοσίευση 16:47’

Η κ. Κονιόρδου τώρα θα πρέπει να υπογράψει και την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρυχθούν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περίπου 400 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού υπέγραψε και επίσημα υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, απόφαση βασίζεται στην εισήγηση που έκανε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη μαραθώνια συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου. Η κ. Κονιόρδου τώρα θα πρέπει να υπογράψει και την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Θέμα και με τους ουρανοξύστες

Στην τελευταία, πολύωρη συνεδρίαση του ΚΑΣ, αρκετά μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν πως το ύψος των έξι ουρανοξυστών που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι επενδυτές στο Ελληνικό, δε θα πρέπει να υπερβαίνει το ύψος της Ακρόπολης, δηλαδή τα 140 μέτρα.

Το ύψος των κτηρίων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό ορίζεται από τον νόμο 4062/2012, σύμφωνα με τον οποίο για κτήρια – τοπόσημα, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ο συντελεστής δόμησης μπορεί να ανέρχεται σε 2,2.

Σύμφωνα με πηγές με άριστη γνώση του έργου, δεν αποκλείεται να προκύψει νέο ζήτημα με το ύψος των κτηρίων, όταν η υπουργός πολιτισμού υπογράψει την απόφαση που θα αφορά στο ΣΟΑ και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεδομένου ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην συνέχεια κι από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η έγκριση του συνόλου των αποφάσεων από το ΣτΕ είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να εγκριθεί Προεδρικό Διάταγμα, για να ξεκινήσει η υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στη χώρα.

Σύμφωνα με το νόμο για το έργο στο Ελληνικό, το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να έχει υπογραφεί εντός έξι μηνών από την κατάθεση των μελετών, δηλαδή το Δεκέμβριο.


σχετικα αρθρα