current views are: 8

1 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση21:19

Το 46% νεαρών Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα διέκοψαν τις σπουδές τους λόγω του πολέμου

Το 70% δεν έχουν μαζί τους καμία πιστοποίηση που να αποδεικνύει το επίπεδο σπουδών τους.

Δημοσίευση 21:19’
αρθρο-newpost

Το 70% δεν έχουν μαζί τους καμία πιστοποίηση που να αποδεικνύει το επίπεδο σπουδών τους.

Απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία έρευνας που καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της δεινής του πολέμου στους νεαρής ηλικίας πρόσφυγες.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης SolidarityNow σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης το 46% των νέων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους εξαιτίας του πολέμου και το 70% δεν έχουν μαζί τους καμία πιστοποίηση που να αποδεικνύει το επίπεδο σπουδών τους.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Χτίζοντας το μέλλον: προσδοκίες των νέων Σύρων προσφύγων και ανταπόκριση του πληθυσμού τριών χωρών υποδοχής- Ελλάδα, Λίβανος, Ηνωμένο Βασίλειο», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Στην Ελλάδα την έρευνα διεξήγαγε το SolidarityNow από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2017 σε 500 πρόσφυγες, ηλικίας 18-32 ετών. Το 34% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το 66% άνδρες. Οι πρόσφυγες διέμεναν στις δομές στέγασης της οργάνωσης, σε δομές άλλων οργανώσεων, σε επίσημους και ανεπίσημους καταυλισμούς και καταλήψεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Τήλο. Το 22% των ερωτηθέντων είναι απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 32% απόφοιτοι γυμνασίου, το 19% απόφοιτοι λυκείου και το 15% πτυχιούχοι πανεπιστημίου.

Το 67% των ερωτηθέντων θωρεί ότι η γλώσσα αποτελεί το βασικό εμπόδιο πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας και το 61% εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το 55% πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού με ιδίους πόρους, ενώ μόλις το 1% έχει εισόδημα από εργασία. Το 53% δηλώνουν άνεργοι, ενώ αντίστοιχα μόλις το 6% δήλωναν άνεργοι στη χώρα καταγωγής τους. Οι δημοφιλέστεροι τομείς απασχόλησης είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός τομέας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, η  οργάνωση υπογραμμίζει ότι τα συμπεράσματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία τόσο για την οικονομική ανεξαρτησία και την ενσωμάτωσή τους, όσο και για την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου για τη γενικότερη κοινωνική ανάπτυξη.


σχετικα αρθρα