current views are: 9

3 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:33

Δίκη Χ.Α.: Αποκαλύψεις «φωτιά» από τον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα

Τι είπε για την εκπαίδευση «κομάντο», τα τάγματα εφόδου και τα όπλα της οργάνωσης

Δημοσίευση 12:33’

Τι είπε για την εκπαίδευση «κομάντο», τα τάγματα εφόδου και τα όπλα της οργάνωσης

Ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας στη Δίκη της Χρυσής Αυγής κατέθεσε την Παρασκευή. 

Ο μάρτυρας μίλησε για  «στρατιωτικού τύπου οργάνωση» ενώ αναγνώρισε την «ύπαρξη όπλων, στειλιαριών και μαχαιριών». 

Μάλιστα στην κατάθεση του ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη και του Νίκου Μιχαλολιάκου στην οργάνωση. 

Η κατάθεση έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης, ενώ στο δικαστήριο ακουγόταν μόνον η φωνή του εξαιρετικά αλλοιωμένη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνεδρίαση διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από ένταση που προκλήθηκε κατά την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα από τους δικηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν υποβολέα σε όσα λέει ο μάρτυρας καταθέτοντας από τη ΓΑΔΑ.

Το δικαστήριο κάλεσε τους παριστάμενους στον χώρο εισαγγελέα και δικαστή να βεβαιώσουν αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης ότι στον χώρο βρίσκονταν μόνον ο μάρτυρας και εκείνες οι δύο.

Κατόπιν τούτου, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων απείλησε με αποχώρηση, παρά τις διαβεβαιώσεις των δικαστικών λειτουργών ότι ο μάρτυρας καταθέτει μόνος του, και μοιραία η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από πρόσωπα που παρίστατο στη δίκη, την ώρα που κατέθετε ο προστατευόμενος μάρτυρας ακούστηκε τρίτη φωνή να του διορθώνει την ημερομηνία. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει και σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο.

 

Στρατιωτικού τύπου κόμμα»

Νωρίτερα, ο μάρτυρας –πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής– στην κατάθεσή του, αναφερόμενος στη λειτουργία του κόμματος, έκανε λόγο για «στρατιωτικού τύπου» οργάνωση με σκληρή εκπαίδευση, ενώ περιέγραψε και τον τρόπο, με τον οποίο οργάνωναν επιθέσεις κατά των αλλοδαπών και άλλων ατόμων που ήταν ανεπυθίμητοι.

«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντου”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία», είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη Χρυσή Αυγή στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς. Σχετικά με τον Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε ότι «και παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις».

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μια φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες», τόνισε.

Η εκπαίδευση

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.
Μάρτυρας: Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο.
Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.
Μάρτυρας: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Τα Τάγματα Εφόδου

«Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 η 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ και είχαμε στειλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το “ντου” και το κάναμε», ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο ρόλος του Ν. Μιχαλολιάκου

«Οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει». Κατά τους ισχυρισμούς του μάρτυρα «πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση “με την κονόμα”».

«Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…».


σχετικα αρθρα