current views are: 11

3 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:40

Αντικαθίσταται ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Κανάρης» μετά την προσάραξή της κοντά στην Ψυτάλλεια

Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εξακρίβωση των συνθηκών του συμβάντος

Δημοσίευση 15:40’

Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εξακρίβωση των συνθηκών του συμβάντος

Στην απόφαση να αντικατασταθεί ο κυβερνήτης και ο διευθυντής Ναυτιλίας της φρεγάτας «Κανάρης» προέβη σήμερα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, μετά την χθεσινή προσάραξή της σε αβαθή στο Σαρωνικό, κοντά στην Ψυτάλλεια.

Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για την επιλογή νέου Κυβερνήτη και αναμένεται να αποφασίσει αργότερα, σήμερα Παρασκευή.

Όπως έγινε, δε, γνωστό, «έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση για την εξακρίβωση των συνθηκών του συμβάντος και παράλληλα η σύσταση Επιτροπής Πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να εντοπισθούν τα αίτια του συμβάντος και να εξαχθούν ακολούθως συμπεράσματα και διδάγματα προς περαιτέρω εκμετάλλευση».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα διεξήχθη σειρά συσκέψεων με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της προσάραξης της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρήθηκε αδιανόητο να συμβεί κάτι τέτοιο και μάλιστα στο Σαρωνικό και ως εκ τούτου πρόκειται «να πέσουν κεφάλια».

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ προσάραξε χθες σε αβαθή ύδατα στη νησίδα Αταλάντη του Σαρωνικού Κόλπου, νοτιοδυτικά της Ψυττάλειας, επιστρέφοντας από προγραμματισμένη δραστηριότητα στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Το χρονικό 

Στον αμμώδη πυθμένα της νησίδας Αταλάντη, κοντά στην Ψυτάλλεια, προσάραξε στις 6.15 τα ξημερώματα της Πέμπτης η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης».

Η φρεγάτα προσάραξε επιστρέφοντας στον ναύσταθμο Σαλαμίνας από προγραμματισμένη αποστολή, ενώ δεν σημειώθηκε εισροή υδάτων ή διαρροή καυσίμων και όλο το πλήρωμα ήταν καλά στην υγεία του.

Ο ”Κανάρης” παρέμεινε στην περιοχή, όπου έσπευσαν ρυμουλκά, ενώ καταδύθηκαν και δύτες για να ελέγξουν εάν υπήρχαν σοβαρές ζημιές. 

 

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Πρωινές ώρες Πέμπτης 02 Νοεμβρίου 2017, φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ προσκόλλησε σε αβαθή ύδατα στη νησίδα Αταλάντη Σαρωνικού Κόλπου, κατά την επιστροφή του από προγραμματισμένη δραστηριότητα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν έχει παρατηρηθεί κλίση του πλοίου, ούτε εισροή υδάτων ή διαρροή καυσίμων. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. Έχουν αναληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκόλληση του πλοίου. Αίτια διερευνούνται από το Πολεμικό Ναυτικό.

 


σχετικα αρθρα