current views are: 19

9 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:05

Δημήτρης Κουφοντίνας: Στο σπίτι του μετά από 15 χρόνια στη φυλακή

Οι συνθήκες στο κελί και η απόδραση Ξηρού

Δημοσίευση 17:05’

Οι συνθήκες στο κελί και η απόδραση Ξηρού

Στο σπίτι του στην περιοχή του Βαρνάβα βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Είναι η πρώτη μέρα, μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού, που ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» βγαίνει από τις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα πρέπει, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου 48ωρου, να παρουσιάζεται δυο φορές ημερησίως στο Αστυνομικό Τμήμα του Βαρνάβα όπου έχει δηλώσει την κατοικία του.

Στο πλευρό του τάσσονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι κάνουν λόγο για έναν κρατούμενο-υπόδειγμα που στάθηκε εξιλαστήριο θύμα της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Την απόδραση Ξηρού «πλήρωσε» ο Κουφοντίνας

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας», καταλήγουν οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι.

Η ζωή του Κουφοντίνα στη φυλακή

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κρατείται στο παράρτημα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί κρατούνται κατά καιρούς υπόδικοι ή καταδικασμένοι για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στο παράρτημα δεν έχει, ποτέ, ξεπεράσει τους πέντε.

Σήμερα, στο ίδιο κτίριο «διαμένουν» ο Νίκος Μαζίωτης και τρεις ακόμη κρατούμενοι. Μέχρι πριν από τρία χρόνια, στην ίδια πτέρυγα βρίσκονταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Ηρακλής Κωστάρης, οι οποίοι όμως έρχονταν σε συχνές συγκρούσεις με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και μεταφέρθηκαν, ο Γιωτόπουλος στην 5η πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, ο Τζωρτζάτος στο Δομοκό και ο Κωστάρης στην αποθήκη υλικού.

Μάλιστα, ο Ηρακλής Κωστάρης ήταν ένα ακόμη θύμα της απόδρασης Ξηρού. Φοιτητής της Πληροφορικής μέσα από τις φυλακές είχε λάβει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί μαθήματα στη σχολή του, ωστόσο μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, αιτήθηκε άδεια και το αίτημα απορρίφθηκε.

Τα μελίσσια του Κουφοντίνα

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επαναστατήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να δήλωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ενώπιον του Συμβουλίου των Φυλακών το οποίο του ενέκρινε τη 48ώρη άδεια.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη επικαλέστηκε τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας, τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι και οι μοναδικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, πριν συλληφθεί για τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη δήλωνε μελισσοκόμος και καθηγητής μαθηματικών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών που αναζητούνταν από την αστυνομία, η φωτογραφία του που είχε δημοσιευτεί στις εφημερίδες και προβαλλόταν από τα τηλεοπτικά κανάλια ήταν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς του αυτής: με την άσπρη φόρμα του μελισσοκόμου, κρατώντας μια παλέτα κηρήθρας στην αυλή του σπιτιού του στο Βαρνάβα.

Η φωτιά του καλοκαιριού και το σπίτι που σώθηκε τελευταία στιγμή

Το σπίτι αυτό, που είναι η πρώτη -και μοναδική-κατοικία του Δημήτρη Κουφοντίνα, της Αγγελικής Σωτηροπούλου και του γιου τους Έκτορα, κινδύνεψε να καταστραφεί το καλοκαίρι από την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Κάλαμο και έφτασε ως το Καπανδρίτι.

Αν και πυροσβεστικά οχήματα είχαν παραταχθεί μπροστά από το σπίτι καθώς η φωτιά έφτασε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, εντούτοις δεν χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών καθώς η αλλαγή της φοράς του αέρα απομάκρυνε τον κίνδυνο από το σπίτι.

Μάλιστα, σχετική ανάρτηση στο facebook είχε κάνει εκείνη την περίοδο ο γιος του, Έκτορας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος χρήστης των social media.


σχετικα αρθρα