current views are: 9

10 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:32

Θ. Μαντάς στο «Ακραίως»: Αναγκαιότητα ρύθμισης του σωφρονιστικού κώδικα

Είμαστε ήδη σε διαδικασία ρύθμισης και εφαρμογής του νέου σωφρονιστικού κώδικα».

Δημοσίευση 09:32’

Είμαστε ήδη σε διαδικασία ρύθμισης και εφαρμογής του νέου σωφρονιστικού κώδικα».

Την ανάγκη ρύθμισης του σωφρονιστικού κώδικα, στον απόηχο των αντιδράσεων για τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα ανέφερε ο ποινικολόγος Θ. Μαντάς στο «Ακραίως» και στον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Πράγματι υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση στο θέμα των αδειών των κρατουμένων. Είμαστε ήδη σε διαδικασία ρύθμισης και εφαρμογής του νέου σωφρονιστικού κώδικα. Υπάρχει όμως μια ρύθμιση που λέει ότι αυτός που έχει καταδικαστεί σε ισόβια, με τυπική προϋποθεση είναι να έχει μείνει 8 χρόνια φυλακής, να μην εκκρεμεί άλλη ποινική διαδικασία σε βάρος του και να μην πιθανολογείται μπορεί να τελέσει άλλες παράνομες πράξεις να μπορεί να πάρει άδεια. Υπάρχει ένα πλαίσιο ρυθμίσεως των αδειών που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις που θα κινηθεί το συμβούλιο της φυλακής». 

Όπως επίσης τόνισε: «Για τη χορήγηση της αδείας το ερώτημα που αναφύεται δεν είναι η μεταμέλεια, αλλά η πιθανολόγηση άλλων αδικημάτων. Για την απόλυση από τη φυλακή είναι απαραίτητη η μεταμέλεια». 

Ο κ.  Μαντάς επισήμανε ότι υπάρχει «η αναγκαιότητα ρυθμίσεως του σωφρονιστικού κώδικα. Κατά τά άλλα θα έχουμε φαινόμενα και συμπεριφορές. Είναι θέμα ερμηνείας και οι ερμηνείες μπορεί να είναι αυστηρά υποκειμενικού χαρακτήρα».