current views are: 10

11 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:00

Επέστρεψε στον Κορυδαλλό ο Δ. Κουφοντίνας – Με ποιο νόμο πήρε τελικά άδεια

Περίπου μιάμιση ώρα πριν λήξει η άδεια του έφτασε στη φυλακή

Δημοσίευση 07:00’

Περίπου μιάμιση ώρα πριν λήξει η άδεια του έφτασε στη φυλακή

Περίπου στις 10 και μισή, δηλαδή μιάμιση ώρα, πριν λήγει η 48ωρη άδεια του, ο Δημήτρης Κουφοντίνας επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο καταδικασμένος τρομοκράτης ξεκίνησε από το σπίτι του στο Βαρνάβα λίγο πριν τις 9.00 το πρωί του Σαββάτου.

Ο τρομοκράτης όφειλε να επιστρέψει πριν τις 12 το μεσημέρι σήμερα στην είσοδο των φυλακών του Κορυδαλλού, ενώ με βάση τους όρους της άδειάς του παρουσιάζονταν δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη 17Ν μετέβη στο σπίτι του στο Βαρνάβα και πέρασε εκεί μαζί με τους οικείους του το διήμερο.

Εντύπωση προκάλεσε ο γιος του Έκτορας που κάποια στιγμή πλησίασε τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το σπίτι του και του προσέφερε γλυκά.

Η προσωρινή αποφυλάκιση του «Λουκά» της 17Ν ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εντός Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό σε χώρες που είδαν αξιωματούχους τους να πέφτουν νεκροί από τη δράση της οργάνωσης.

Οργή από την χήρα του Σόντερς

Αποτροπιασμένη από την διήμερη άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα εμφανίζεται η χήρα του στρατιωτικού Στίβεν Σόντερ ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Ιουνίου του 2000 από την 17 Νοέμβρη.

Η Χέδερ Σόντερς σε δήλωσή της στους Times σχολίασε  «Είμαι αποτροπιασμένη από την απελευθέρωση για δύο ημέρες ενός άνδρα που εμπλέκεται στο φόνο του συζύγου μου. Κανένας από εκείνους στη 17Ν δεν έχει δείξει ποτέ καμία μεταμέλεια ούτε έχει απολογηθεί για το φόνο του συζύγου μου».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε στην άδεια του Κουφοντίνα

Έντονο προβληματισμό εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από την φυλακή, καταδικάζοντας την επίμαχη απόφαση.

«H Ελλάδα άφησε ελεύθερο έναν καταδικασμένο τρομοκράτη από την οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Θα θέλαμε να καταδικάσουμε την απελευθέρωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με δύο μέρες άδεια από τις ελληνικές φυλακές» ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ.

Η Νάουερτ σημείωσε ότι «έχει καταδικαστεί για μια σειρά φόνων, συμπεριλαμβανομένου εκείνων του Ουίλιαμ Νορντίν, ακολούθου αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας, και του λοχία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ρόναλντ Στιούαρτ. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την σοβαρή μας ανησυχία γι’ αυτή την απόφαση».

«Στο παρελθόν», προσέθεσε, «κάποια από τα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη έχουν αφεθεί ελεύθερα με άδεια και μετά εξαφανίστηκαν. Επομένως, ανησυχούμε γι’ αυτόν τον λόγο».

Ο νόμος που άνοιξε την πόρτα χορήγησης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα

Νόμος της δεκαετίας του ’90 που αναβίωσε ύστερα από νομοθετική παρέμβαση του τέως υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, την άνοιξη του 2015, ήταν το «χαλί» πάνω στο οποίο πάτησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και μπόρεσε να υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση ολιγοήμερης, έστω, άδειας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο νόμος του 1999, για τις άδειες των κρατουμένων, που ίσχυσε χωρίς καμία μεταβολή έως το 2014 άλλαξε μετά την «γκάφα» των αρμοδίων αρχών, που χορήγησαν –για έβδομη φορά– άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό, επίσης καταδικασμένο σε έξι φορές ισόβια για τη δράση της 17Ν, και δεν ξαναγύρισε στη φυλακή.

Τότε, μετά τις αντιδράσεις για την εξαφάνιση Ξηρού που είχαν λάβει διαστάσεις, η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως ονομάστηκαν, ή άλλως φυλακές τύπου Γ΄.

Με τις διατάξεις αυτού του νόμου, του 4274 του 2014, προβλέφθηκε πως όσοι κρατούνται στις λεγόμενες φυλακές υψίστης ασφαλείας δεν θα παίρνουν άδεια, ενώ ακόμα και εκείνοι που κρατούνται σε κανονικές φυλακές και έχουν πολλές φορές ισόβια για βαριά εγκλήματα, ανάμεσά τους και η τρομοκρατία, για να ζητήσουν άδεια, θα πρέπει να έχουν μείνει στη φυλακή τουλάχιστον 18 χρόνια.

Ομως οι διατάξεις αυτές που έκλειναν την πόρτα της φυλακής μετά το «πάθημα» του Χριστόδουλου Ξηρού δεν έμελλε να ζήσουν για πολύ. Ο τέως υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, υλοποιώντας προεκλογική δέσμευση, την άνοιξη του 2015 κατάργησε τον νόμο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και μαζί με αυτές και όλες τις διατάξεις για τους ισοβίτες και τη χορήγηση αδειών σε αυτούς.

Εκτοτε και μέχρι σήμερα που βγήκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν υπήρξε από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, ενόψει και του επικείμενου νέου σωφρονιστικού κώδικα, κάποια νομοθετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα να αναβιώσει και να ισχύει ο νόμος του 1999.

Ενας νόμος που εφαρμόσθηκε στην περίπτωση Κουφοντίνα και επικρίνεται ως εξαιρετικά προβληματικός από δικαστές και εισαγγελείς, καθώς τα κριτήρια που θέτει για τη χορήγηση άδειας εκτιμάται ότι είναι ανεπαρκέστατα για τις περιπτώσεις των καταδικασμένων σε πολλές φορές ισόβια και για εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας και ιδιαιτερότητας, όπως αυτά της τρομοκρατίας. Και τούτο, γιατί ο εν λόγω νόμος δεν θέτει άλλες προϋποθέσεις, πλην της καλής διαγωγής του κρατουμένου και της πιθανολόγησης ότι θα ξαναγυρίσει.

Επίσης, θέματα θέτουν σχετικά με τον νόμο του 1999 εισαγγελικοί λειτουργοί και ως προς τη σύνθεση του αρμοδίου συμβουλίου των φυλακών, τονίζοντας πως δεν μπορεί το βάρος μιας απόφασης για την έξοδο από τη φυλακή καταδίκων σαν τον Δημήτρη Κουφοντίνα να την αναθέτει η πολιτεία σε μία κοινωνική λειτουργό, τον διευθυντή των φυλακών και έναν εισαγγελέα. Πάντως, ο εισαγγελέας έχει καθοριστική αρμοδιότητα: αν πει όχι, ο κρατούμενος δεν βγαίνει. Κάτι που είχε συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με αιτήσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ δεν έγινε το ίδιο τώρα, καθώς ο σημερινός εποπτεύων τις φυλακές Κορυδαλλού, αντεισαγγελέας Δημήτρης Σαββαΐδης ήταν θετικός στο αίτημα για χορήγηση άδειας στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια.

Ουσιαστικές προϋποθέσεις

Πέραν αυτών των αιτιάσεων, ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί θέτουν ευθέως θέμα σχετικά με την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών για τον Κουφοντίνα, καθώς επισημαίνουν πως «όφειλαν τα μέλη του να λάβουν υπόψη τους, πέραν των τυπικών προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που αυτονοήτως όφειλαν να τις αξιολογήσουν».

Παρά τον εξαιρετικά προβληματικό νόμο για τις άδειες, στους προβληματισμούς που διατυπώνονται για την εφαρμογή του σε περιπτώσεις τύπου Κουφοντίνα το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντάει παραπέμποντας στις όποιες αλλαγές γίνουν στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, που είναι σε στάδιο τελικής επεξεργασίας.


σχετικα αρθρα