current views are: 5

12 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:02

Πόλη με… χαμηλό IQ η Αθήνα – Οι 10 πιο φιλικές πόλεις για τους κατοίκους τους

Σε ποιά θέση βρίσκεται η πρωτεύουσα μας

Δημοσίευση 07:02’

Σε ποιά θέση βρίσκεται η πρωτεύουσα μας

Εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά και επενδύοντας στην «πράσινη» ανάπτυξη, πολλές μητροπόλεις ανά τον κόσμο γίνονται… φιλικές για τους κατοίκους τους.

Ποια κριτήρια όμως καθορίζουν την πόλη θεωρείται έξυπνη; Έπειτα από την έρευνα που διεξήγαγε η σουηδική εταιρεία EasyPark Group, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση χώρων στάθμευσης, δημιούργησε μια λίστα με τις 500 πιο έξυπνες πόλεις παγκοσμίως, από τις οποίες αξιολόγησε τις 100. Τα κριτήρια αξιολόγησής τους βασίζονται σε συνδυασμό παραγόντων: στην ύπαρξη έξυπνων χώρων στάθμευσης, στις υπηρεσίες διαμοιρασμού αυτοκινήτων με βάση τον αριθμό των κατοίκων μιας πόλης, στα έξυπνα φανάρια, με στόχο την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, στις καλές δημόσιες μεταφορές, στην καθαρή ενέργεια, στα έξυπνα κτίρια, δηλαδή σε αυτά που προωθούν την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των πολιτών, στις ψηφιακές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, στον χωροταξικό σχεδιασμό, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο επιχειρηματικό οικοσύστημα που εξαρτάται από την έντονη παρουσία νεοφυών εταιρειών καινοτομίας, στην ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω της παροχής δικτύου 4G, στη διαθεσιμότητα δημόσιων ασύρματων δικτύων Wi-Fi, στις δυνατότητες διείσδυσης των έξυπνων τηλεφώνων σε υπηρεσίες και στο επίπεδο διαβίωσης. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, «ανακαλύψαμε ότι μια τέτοια πόλη θα πρέπει να παρέχει κυρίως ψηφιακές υπηρεσίες μέσω ενός δικτύου 4G, να προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια ασύρματα δίκτυα και να βασίζεται στη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων». Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες μεταφοράς πρέπει να βασίζονται στην καινοτομία, μέσω της παροχής έξυπνων χώρων στάθμευσης και εφαρμογών μετακίνησης».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με το Business Insider, δέκα είναι οι κορυφαίες πόλεις που έχουν ανακαλύψει πρωτοποριακούς τρόπους για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στην κορυφή φιγουράρει η Κοπεγχάγη, η οποία αποτελεί κέντρο επιχειρηματικότητας λόγω της συγκέντρωσης πολλών νεοφυών εταιρειών και της παροχής χώρων σύνδεσης Wi-Fi. Επίσης, η πρωτεύουσα της Δανίας παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ επενδύει στην καθαρή ενέργεια, έχοντας ως στόχο τη μείωση κατά 100% των εκπομπών άνθρακα έως το 2025. Στη δεύτερη θέση συναντάμε τη Σιγκαπούρη, η οποία διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά δίκτυα δημοσίων μεταφορών από άποψη κόστους. Ακολουθεί η Στοκχόλμη, όπου οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 52% της παραγωγής ενέργειας στη χώρα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη, διότι έχει πολλούς χώρους πρασίνου. Επεται η Βοστώνη, που θεωρείται η Μέκκα των αμερικανικών πανεπιστημίων. Στην έκτη θέση βρίσκεται το Τόκιο, λόγω του οργανωμένου σιδηροδρομικού του δικτύου. Εβδομο είναι το Σαν Φρανσίσκο, η πόλη στην οποία πρωτοεμφανίστηκαν πολλές startups που έγιναν δημοφιλείς. Ευκαιρίες για τη δημιουργία νεοφυών εταιρειών δίνει και το Αμστερνταμ, που κατατάσσεται στην 8η θέση. Τέλος, η Γενεύη φιγουράρει στην ένατη θέση, λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της, ενώ στη 10η θέση βρίσκεται η Μελβούρνη, λόγω της υψηλής αξιολόγησής της ως προς την ταχύτητα σύνδεσης των πολιτών στο Διαδίκτυο.

Που κατατάσσεται η Αθήνα

Στη λίστα με τις 100 πιο έξυπνες πόλεις συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα, καταλαμβάνοντας την 91η θέση. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των πόλεων από την EasyPark Group, αρκετά χαμηλή βαθμολογία σε σχέση με τις πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης συγκεντρώνει στην κατηγορία που έχει σχέση με την ύπαρξη έξυπνων χώρων στάθμευσης. Επίσης, χαμηλή βαθμολογία συγκεντρώνει η Αθήνα και ως προς τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και συλλογής των απορριμμάτων, ενώ πολύ χαμηλά βρίσκεται και στον κλάδο παροχής ψηφιακών μέσων από τις υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης.

Επιπλέον, δεν θεωρείται θετικό το επιχειρηματικό περιβάλλον για τη δημιουργία νεοφυών εταιρειών, ενώ η Αθήνα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο ή τη Μελβούρνη ως προς την ποιότητα και την ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Σε αυτήν, μάλιστα, την κατηγορία η πρωτεύουσα της Ελλάδας πέφτει κατά 7 θέσεις ακόμη, καταλαμβάνοντας την 98η θέση από τις 100. Αντίθετα, στην 72η θέση ανεβαίνει η Αθήνα λόγω της παροχής δικτύου 4G, ενώ σχετικά υψηλή βαθμολογία συγκεντρώνει και ως προς τις δράσεις και τη συμμετοχή των πολιτών σε διάφορες δραστηριότητες. Την 61η θέση, επίσης, καταλαμβάνει στον τομέα των ευκαιριών που παρέχει το εκπαιδευτικό της σύστημα. Μετά την Αθήνα ακολουθεί το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, καταλαμβάνοντας την 92η θέση, και έπεται το Μουμπάι στην Ινδία. Την τελευταία θέση καταλαμβάνει η Πόλη του Μεξικού.


σχετικα αρθρα