Τέλος εποχής από αύριο Τετάρτη για το χάρτινο εισιτήριο και τις χάρτινες κάρτες μεταφορών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς εξαντλείται η προθεσμία μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και στις ηλεκτρονικές κάρτες, με αποτέλεσμα όλα πλέον από την Πέμπτη να είναι ηλεκτρονικά. 

Πλέον σταματά η διάθεση χάρτινων εισιτηρίων, τα οποία αντικαθίσταται με ηλεκτρονικό εισιτήριο των 1,4 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που διατίθεται το σημερινό χάρτινο ενιαίο εισιτήριο ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου. 

Αυτό ωστόσο, δεν έχει ακόμα ως αποτέλεσμα να καταργηθούν και τα μηχανήματα παλαιού τύπου, τα οποία λειτουργούν με χάρτινα εισιτήρια, αφού θα βρίσκονται εκεί μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα που έχουν πάρει αρκετοί πολίτες τους προηγούμενους μήνες. 

Ακολούθως, η διέλευση θα γίνεται μόνο μέσω των ηλεκτρονικών μπαρών, οι οποίες ανοιγοκλείνουν με την επίδειξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 

Πώς επικυρώνεται το εισιτήριο

Εφόσον έχετε φορτίσει το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο, είτε αυτό είναι το πολλαπλό εισιτήριο, είτε η ATH.ENA Card, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επικυρώνοντάς το κατά την πρώτη σας διαδρομή, οποτεδήποτε γίνει αυτή.

Η ισχύς του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκινά με την πρώτη επικύρωσή του (και όχι με την φόρτιση) και πρέπει να το επικυρώνετε σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα στα οποία θα επιβιβαστείτε κατά τη διάρκεια της ισχύος του.

Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και στο τραμ το ηλεκτρονικό εισιτήριο επικυρώνεται μόνο κατά την είσοδο στο όχημα στα μπλε επικυρωτικά, ενώ στο μετρό (γραμμές 1,2,3) το ηλεκτρονικό εισιτήριο πρέπει να επικύρωνεται και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τις πύλες των σταθμών.

Η επικύρωση στα νέα επικυρωτικά μηχανήματα γίνεται ανέπαφα και μία φορά, περνώντας το πολλαπλό εισιτήριο ή την ATH.ENA Card σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον οπτικό αναγνώστη, που είναι τοποθετημένος στο μπλε επικυρωτικό και την πύλη και η θέση του συμβολίζεται με το σχήμα των 4 καμπύλων γραμμών.

Η οθόνη που υπάρχει και στα μπλε επικυρωτικά μηχανήματα και στις πύλες χρησιμεύει για να μας δίνει και πληροφορίες, όπως:

  • πόσο είναι το χρονικό υπόλοιπο στο ενεργοποιημένο εισιτήριό μας
  • πόσα εισιτήρια απομένουν αχρησιμοποίητα από πακέτο εισιτηρίων
  • πόση είναι η αποθηκευμένη αξία στην κάρτα μας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, από την προσεχή Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, θα αρχίσει σταδιακά το κλείσιμο των πυλών ελέγχου εισιτηρίου στους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου στο πλαίσιο εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, έως τις 20 Δεκεμβρίου οι πύλες σε όλους τους σταθμούς θα έχουν κλείσει. Για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν λάβει ακόμα προσωποποιημένες κάρτες, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, θα υπάρχουν εργαζόμενοι στις πύλες οι οποίοι θα τους εξυπηρετούν.