current views are: 9

17 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:11

Ακόμη ένα βράδυ αγωνίας για τους κατοίκους της Δ. Αττικής – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

«Έβρεξε» προβλήματα στη Κεντρική Μακεδονία

Δημοσίευση 07:11’

«Έβρεξε» προβλήματα στη Κεντρική Μακεδονία

Ακόμη μια  δύσκολη νύχτα περιμένει τους κατοίκους της δυτικής Αττικής  που για τρίτη ημέρα προσπαθούν με όση αντοχή τους έμεινε να μαζέψουν τα κομμάτια τους που θάφτηκαν  κάτω από την λάσπη .

Με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους οι κάτοικοι της Μάνδρας και της Νέας Περάμου καλούνται να αρχίσουν από το μηδέν αφήνοντας πίσω τους την τραγωδία που στοίχισε την ζωή 16 ανθρώπων και να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα.

Στο μεταξύ η αγωνία δεν λέει να σβήσει για τους έξι αγνοούμενους, καθώς οι μέχρι τώρα έρευνες για τον εντοπισμό τους δεν απέδωσαν καρπούς, εντείνοντας τον άγχος και την θλίψη για τους οικείους τους.

Στο μάτι του κυκλώνα «Ζήνωνα» η Ελλάδα

Σαν να μην έφτασαν όμως οι δυσκολίες των κατοίκων οι οποίοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα  στερούνται από νερό και τροφή, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που φέρνει ο κυκλώνας «Ζήνωνας»    

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων στη χώρα τις επόμενες ώρες θα ξεσπάσουν σφοδρά καιρικά φαινόμενα Όπως ανέφερε στο newpost ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, κύρια χαρακτηριστικά αυτού του κυκλώνα είναι οι ισχυροί άνεμοι, που θα ξεκινούν από 8 και μπορεί να φτάσουν και τα 10 μποφόρ τοπικά, αλλά και πολύ δυνατές βροχές. Οι περιοχές που κυρίως θα επηρεαστούν είναι η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο: Αυτό σημαίνει ότι σε επιφυλακή θα πρέπει να είναι η Ήπειρος, η Δυτική Πελοπόννησος και η Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση έπληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης μεγάλο μέρος της Αττικής, μετατρέποντας τους δρόμους του λεκανοπεδίου σε ποτάμια. Το απόλυτο χάος προκλήθηκε στο Κερατσίνι, όπου δεκάδες αυτοκίνητα «βυθίστηκαν» στα ορμητικά νερά.

Σε κρουαζιερόπλοιο οι πληγέντες της κακοκαιρίας στη Δυτική Αττική

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται, ήδη, ελλιμενισμένο το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Optimum Shipmanagement Services, που έχει διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αττική.

Πρόκειται για το πλοίο «Celestyal Nefeli» και όχι τελικά το «Aegean Queen», όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι και τα δύο πλοία ανήκουν στην ίδια εταιρεία, αλλά η αλλαγή έγινε καθαρά για τεχνικούς, κυρίως, λόγους και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Το πλοίο της συγκεκριμένης εταιρείας τέθηκε στη διάθεση των αστέγων, μετά από παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν στο κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, που θα συντάξουν καταλόγους και θα τους παραδώσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα μεριμνήσει για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων στο «Celestyal Nefeli».

Ήδη, για θέμα έχει γίνει επικοινωνία του υπουργού Ναυτιλίας με τους δημάρχους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων.

   

Ταυτόχρονα οι αυτοψίες των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια 120 μηχανικών πραγματοποίησαν σήμερα 268 αυτοψίες στο δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες – υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε.

Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθησαν στον δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες – υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέγχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αγωνίας και απόγνωσης, βρήκαν την ευκαιρία επιτήδειοι να κάνουν… πλιάτσικο σε σπίτια και καταστήματα, που έχουν καταστραφεί και έχουν καλυφθεί από λάσπη.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί από τους κατοίκους της Μάνδρας 630 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 280 για παροχή βοήθειας.

Σε ετοιμότητα στον Πειραιά

Στο μεταξύ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Πειραιά για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η περιφερειακή ενότητα Πειραιά έχει απαγορεύσει τη στάθμευση στις οδούς Βαλαωρίτου και Χαλκίδος, στους Αγίους Αναργύρους στην Παλαιά Κοκκινιά, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της περιοχής του Πειραιά, ακόμα και εάν δεν εφημερεύουν, ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επείγοντα περιστατικά. Επίσης, καλούνται όσοι διαμένουν σε υπόγειες κατοικίες να μετακινηθούν από τα σπίτια τους σε συνεννόηση με τον δήμο της περιοχής τους.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά καλεί επίσης του κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

 Για άτομα με ειδικές ανάγκες, που θα χρειαστεί να μετακινηθούν την Παρασκευή, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έχει διαθέσιμο όχημα με οδηγό για την παροχή βοήθειας. Όσοι επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213.2073503/504.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες του δήμου Πειραιά. Λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 15510, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνούν με τον δήμο για τυχόν προβλήματα.

Σοβαρά προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία

Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την Κεντρική Μακεδονία να αντιμετωπίζει τα περισσότερα. Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στους δρόμους, καθώς σε αρκετά σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω άντλησης υδάτων. Λόγω της κακοκαιρίας η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε μεγάλο αριθμό κλήσεων για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Μεταξύ των πόλεων που έπληξε η κακοκαιρία,ήταν η Κατερίνη. Σήμερα μόνο η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί καταιγισμό κλήσεων, αγγίζοντας τις 480 που αφορούσαν απαντλήσεις υδάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, έχει ολοκληρωθεί η διάσωση τουλάχιστον 56 πολιτών, ενώ η μεγάλη επιχείρηση συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές κλήσεις για βοήθεια.

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη Λάρισα, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στα παράλια του νομού και ειδικά την περιοχή του Στομίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμυρισμένα σπίτια αλλά και καταστροφές σε δρόμους και στο λιμάνι της περιοχής.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δύο άνθρωποι κινδύνεψαν. Μια γυναίκα απεγκλωβίστηκε από πλημμυρισμένο ποιμνιοστάσιο από δυνάμεις της πυροσβεστικής το μεσημέρι, αλλά και ένας άντρας στο λιμάνι του Στομίου σώθηκε από τα ορμητικά νερά χάρις στην βοήθεια κατοίκων.

Κακοκαιρία και στη Λάρισα

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν και οι περιοχές στα παράλια του νομού Λάρισας, συγκεκριμένα στο Στόμιο, όπου παρουσιάστηκαν σήμερα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά του, και ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Λέτσιος, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή από την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως πλημμύρισαν χείμαρροι στο Στόμιο-Ομόλιο, ενώ υπήρξαν κατολισθήσεις στην περιοχή της Σκήτης. Επίσης, υπερχειλίσεις ρεμάτων εντοπίζονται στο Κόκκινο Νερό, αλλά και σε άλλα σημεία του παραλιακού δρόμου.

Σημειώνεται, πως λόγω του έντονου πλημμυρικού φαινομένου στην περιοχή, μία γυναίκα εγκλωβίστηκε σε ποιμνιοστάσιο, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά της σε άλλο σημείο.


σχετικα αρθρα