ΕΛΛΑΔΑ

Προκλητικός ο Τούρκος αντιπρόεδρος: «Η Ελλάδα φυλακίζει μέχρι και τους ιμάμηδες»

Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2017, 09:59 / Ανανεώθηκε 17 Νοεμβρίου 2017, 10:47
Προκλητικός ο Τούρκος αντιπρόεδρος: «Η Ελλάδα φυλακίζει μέχρι και τους ιμάμηδες»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ κατήγγειλε τις πρακτικές που εφαρμόζει η χώρα μας κατά την άσκηση των θρησκευτικών των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε συνέδριο για την «Ανώτατη Θρησκευτική Εκπαίδευση σε άλλες χώρες», στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ κατήγγειλε τις πρακτικές που εφαρμόζει η χώρα μας κατά την άσκηση των θρησκευτικών των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, με αφορμή την κηδεία μουσουλμάνου πολίτη στην Ξάνθη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

«Στην Ελλάδα δεν δίνουν άδεια να τελεστεί προσευχή σε κηδεία μουσουλμάνου ομογενή μας, Τούρκου αδελφού μας, παρότι η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει διαφορετικά. Φυλακίζουν μέχρι και τους ιμάμηδες. Πού είναι η θρησκευτική ελευθερία; Όταν χρειάζεται στην Ελλάδα να γίνει επισκευή ενός τζαμιού, δεν επιτρέπεται ούτε καρφί να βάλεις. Έπεσε ένα κεραμίδι από πάνω; Να το αντικαταστήσεις δεν μπορείς. Και δεν ζητούν καν λεφτά από το κράτος. Εμείς θα το κάνουμε. Αλλά δεν δίνουν άδεια για καμία εργασία. Εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά στις άλλες χώρες. Πού είναι λοιπόν η θρησκευτική ελευθερία;», είπε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ παραπονέθηκε επίσης και για το γεγονός ότι τοποθετήθηκε η ελληνική σημαία με το σταυρό πάνω σε φέρετρο μουσουλμάνου στρατιώτη.

«Στην κηδεία του Έλληνα στρατιώτη κάλυψαν το φέρετρό του στην αυλή του τζαμιού με μία ελληνική σημαία, όπου στη σημαία αυτή υπάρχει σταυρός. Ο μουφτής εκεί (στην Ξάνθη) διαμαρτύρεται ότι ‘ο νεκρός είναι μουσουλμάνος και πρέπει να κηδευτεί σύμφωνα με το Ισλάμ, αλλά στη σημαία υπάρχει ένας σταυρός, και ο σταυρός είναι σύμβολο του Χριστιανισμού, επομένως πρέπει η σημαία να αφαιρεθεί’. Και τότε ξεσπά αντιπαράθεση. Η οικογένεια του στρατιώτη ζητεί να αφαιρεθεί η σημαία και ο εκλεγμένος μουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ζητά να πραγματοποιήσει την εξόδιο ακολουθία. Παραβιάζουν τη Λωζάνη, αγνοούν τον εκλεγμένο μουφτή και στη θέση του τοποθετούν έναν δικό τους. Κι ο μουφτής αυτός ερμηνεύει τη θρησκεία όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση και όχι όπως ορίζει το Κοράνι και ο Προφήτης».

Συνεχίζοντας για το θέμα των μουφτήδων, ο Μποζντάγ λέει ότι η Ελλάδα τους φυλακίζει, παρόλο που είναι μία χώρα της Ε.Ε.

«Η (θρησκευτική) ελευθερία υπάρχει ακόμη και σε χώρες μη μέλη της Ε.Ε.» δήλωσε για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι στη Δύση δεν υπάρχει ούτε καν το 10% της θρησκευτικής ελευθερίας που υπάρχει στην Τουρκία.