Πόλη φάντασμα θυμίζει η Μάνδρα μετά τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών.

Ο τραγικός απολογισμός, έως τώρα, είναι δεκαεννέα νεκροί και τρεις αγνοούμενοι ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις.

Δεκάδες σπίτια παραμένουν χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, ενώ 644 κτίρια χρήζουν αποζημίωσης, όπως προέκυψε από τις 770 αυτοψίες που έγιναν έως και το Σάββατο.

Η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά έκανε λόγο για 2.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί.

Θυμίζουμε πως το Σάββατο εντοπίστηκαν τρεις άνδρες νεκροί, ο ένας κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας και οι δύο στον κόλπο της Ελευσίνας.

Αυτοψίες

Τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών έχουν κάνει έως τώρα 770 αυτοψίες σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Δήμο Μεγαρέων. Διαπιστώθηκαν ζημιές σε 644 σπίτια και επιχειρήσεις, που χρήζουν αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα:

-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Που μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα τις υπηρεσίες και τους τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους θα πρέπει να απευθύνονται οι πλημμυροπαθείς για ανάγκες σίτισης, στέγασης αλλά και για καταγραφή των ζημιών.

Για ανάγκες σίτισης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στη Νέα Πέραμο: στο Κοινοτικό Κατάστημα (οδός 25ης Μαρτίου 11), τηλ.: 22960-32640 και 34520

Στη Μάνδρα: στο Δημαρχείο (οδός Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα 45), τηλ.: 2132014900-950-951-945

Για ανάγκες στέγασης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στους κατά τόπους Δήμους.

Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78 - Ελευσίνα

Τηλ. Επικ/νιας: 213 2047088 / 086

Λοιπά σημεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών και πληγέντων:

Στους κατά τόπους Δήμους.

Καταγγελία «βόμβα» από τη δήμαρχο Μάνδρας

Η δήμαρχος Μάνδρας προχώρησε σε μία καταγγελία βόμβα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, η Ιωάννα Κριεκούκη ισχυρίστηκε πως «δέκα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ που δηλώθηκαν το Σάββατο ότι θα έκαναν περιπολίες για το πλιάτσικο στη Μάνδρα, φύλαγαν το σπίτι του πρωθυπουργού».

 «Εδώ για προστασία από τα πλιάτσικα δεν ήρθε κανείς» συμπλήρωσε η Ιωάννα Κριεκούκη.

Η δήμαρχος Μάνδρας είπε επίσης πως το περιστατικό στάθηκε αφορμή για να ζητήσει έγγραφο απ’ όποιον θα πηγαίνει να βοηθήσει γιατί «στα χαρτιά αύριο θα δούμε πολλούς να είναι εικονικά τοποθετημένοι».

«Να στείλει το υπουργείο Υγείας γιατρούς σε δημοτικό χώρο για να εξετάζουν τα περιστατικά υγείας. Δεν αρκεί να δίνουμε εμείς τα φάρμακα σε χρόνια πάσχοντες. Εχουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού και στα μάτια από τα νερά και τις λάσπες», δήλωσε η κ. Κριεκούκη και συμπλήρωσε: «Να έρθουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ για να βγάλουν ξανά οι ασφαλισμένοι τα βιβλιάρια ασθενείας. Και ζήτησα από τράπεζες να στείλουν υπαλλήλους για να βγουν ξανά οι κάρτες αναλήψεων και τα βιβλιάρια. Σε λίγες ημέρες θα μπει η πενιχρή τους σύνταξη και δεν θα μπορούν να πάρουν χρήματα. Χρειάζεται και επιπλέον στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Μάνδρας, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να βγάλει ταυτότητα, χωρίς αυτή δεν μπορούν να πληρωθούν από τον δήμο».