current views are: 11

20 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:25

Η πακιστανική κοινότητα αλληλέγγυα στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας

Η καταστροφή και η συμφορά μπορεί να μας φέρνει πιο κοντά, να βγάζει στην επιφάνεια τα θετικά στοιχεία μιας κοινωνίας

Δημοσίευση 05:25’

Η καταστροφή και η συμφορά μπορεί να μας φέρνει πιο κοντά, να βγάζει στην επιφάνεια τα θετικά στοιχεία μιας κοινωνίας

Από την επόμενη κιόλας της τραγωδίας που έπληξε τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και άλλες περιοχές της Αττικής, άρχισε να καταφθάνει βοήθεια: όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά και από φορείς και πολίτες, είτε σε είδη είτε με την προσφορά εθελοντικής εργασίας.

Ανάμεσα σε όλες τις κινήσεις αλληλεγγύης, ξεχώρισε μία για τον ιδιαίτερο συμβολισμό της: η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, «Η Ενότητα», κάλεσε τα μέλη της, το Σάββατο, να συνδράμουν με κάθε τρόπο τους πλημμυροπαθείς. «Καλούμε όλα τα μέλη μας και όλους τους μετανάστες εργαζόμενους, έγραφε η σχετική ανακοίνωση, να βοηθήσουμε, όλοι μαζί, με κάθε μέσο τους πλημμυροπαθείς. Να στηρίξουμε τις εργασίες αποκατάστασης των συνεργείων του Δήμου Μάνδρας. Να στηρίξουμε τους κατοίκους να ξαναφτιάξουν όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα τα σπίτια τους».

Πράγματι, οι Πακιστανοί μετανάστες ανταποκρίθηκαν και έτσι το Σάββατο πρωί, σε συνεργασία με τα συνεργεία του δήμου και άλλους εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη της αποκατάστασης των ζημιών. Ήταν μια σκηνή πολύ συγκινητική κι ας μην πήρε τη δημοσιότητα που της άξιζε– καθώς, μάλιστα, οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με θέρμη τους μετανάστες.

Ήταν μια στιγμή ανθρωπιάς και ένα έμπρακτο παράδειγμα αλληλεγγύης, που μας δείχνει πώς σπάνε τα ρατσιστικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις. Οι εικόνες, που οι Πακιστανοί εργάτες προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους, που Έλληνες και ξένοι δουλεύουν μαζί για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, είναι πιο δυνατές από χιλιάδες αναλύσεις.

Μας δείχνουν πώς οι Πακιστανοί μετανάστες συμπάσχουν, πώς νιώθουν αλληλέγγυοι με τους Έλληνες πολίτες, πώς είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Αλλά και η θετική υποδοχή τους από τους κατοίκους είναι ένα εύγλωττο μάθημα αντιρατσισμού, στην πράξη. Και, ακόμα, μας δείχνουν πώς η καταστροφή και η συμφορά μπορεί να μας φέρνει πιο κοντά, να βγάζει στην επιφάνεια τα θετικά στοιχεία μιας κοινωνίας. Μπράβο σε όλους!


σχετικα αρθρα