Στους δρόμους βγήκαν οι πολίτες και εκπρόσωποι των φορέων της Λέσβου με αφορμή την γενική απεργία που κήρυξε ο Δήμος προκειμένου να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του προσφυγικού.

Από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν εκείνη στην αρχή της η οποία ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική.

Σε έντονο ύφος κυμάνθηκε η ομιλία του δημάρχου της Λέσβου, Σπύρου Γαληνού ο οποίος μεταξύ άλλων, αποκάλυψε  μια επεισοδιακή συνάντηση του ίδιου με τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κατά την οποία ο κ. Γιάννης Μουζάλας εκδιώχθηκε από το γραφείο του κ. Γαληνού όταν ο υπουργός, σχολιάζοντας την άρνηση του Δήμου να συναινέσει στη δημιουργία νέων δομών, είπε ότι ο Δήμος συντάσσεται με ακραίες φωνές».

«Με ακραίες φωνές συντάσσεται ο κ. Μουζάλας, η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες, που εκβιάζουν τους πολίτες της Λέσβου. Πολίτες που έδειξαν τον ανθρωπισμό τους και υπερασπίστηκαν τις αξίες και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ακραίοι είναι όλοι αυτοί, που θέλουν να μετατρέψουν ένα νησί πολιτισμού και δημοκρατίας, τη Λέσβο της αλληλεγγύης, σε ανοικτή φυλακή».

Ο κ. Γαληνός υποστήριξε, ότι «η Λέσβος και οι πολίτες της εκβιάζονται από αυτούς, που όταν πέρυσι στο δικό τους καταυλισμό, στη Μόρια, πέθαναν τρεις άνθρωποι, κατηγόρησαν τους ξενοδόχους, τις αρχές, τους πολίτες της Λέσβου, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι κρατούσαν τον κόσμο μέσα στο καταχείμωνο, κάτω από βροχές και χιόνια, μέσα σε σκηνές. Είναι το ίδιο υπεύθυνοι για το ότι κρατούν σήμερα τόσες χιλιάδες κόσμο μέσα στη βροχή, εκβιάζοντας ξανά για νέες δομές».

Ακολούθησαν χαιρετισμός από τον παριστάμενο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπο Αθανασίου, που αμφισβήτησε τη νομική εγκυρότητα των όσων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας υποστηρίζει, για την αδυναμία μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της Ελλάδας, στη βάση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ο κ. Αθανασίου αμφισβήτησε επίσης τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που ανακοινώνει η κυβέρνηση ότι βρίσκεται στη Λέσβο σημειώνοντας ότι αυτός είναι πάνω από 9.500.

Χαιρέτισε επίσης, η παριστάμενη περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, που είπε πως «έχουμε υποχρέωση όλοι, ο καθένας από τη θέση του και ο καθένας με τον ρόλο του, να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα με την επιβαλλόμενη εγρήγορση και σοβαρότητα, προσανατολισμένοι πάντα στην εξεύρεση λύσεων».

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, οι λύσεις είναι «η αποσυμφόρηση των νησιών μας και η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου».

Ως εκπρόσωπος του συντονιστικού των φορέων της Λέσβου για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς. «Ζητάμε αποσυμφόρηση άμεσα. Να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου με γρήγορο ρυθμό. Αναλογικότητα στη φιλοξενία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Να σταματήσουν οι ενέργειες δημιουργίας νέων δομών. Νομιμότητα για όσους ζουν και δραστηριοποιούνται για το προσφυγικό στον τόπο μας. Ζητάμε τη Λέσβο που μας ανήκει» είπε ο κ. Μυρσινιάς.

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης εκπρόσωπος των κατοίκων της Μόριας και των άλλων γειτονικών χωριών.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Με ψήφισμα της συγκέντρωσης εκφράζεται «η αγανάκτηση των συγκεντρωμένων για την πολιτική που ακολουθείται και εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και η οποία μετατρέπει τη Λέσβο από νησί του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε νησί φυλακή».

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ζητείται η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού. Γίνεται δε γνωστό, ότι δεν επιτρέπεται η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, ούτε η χρήση πλωτών κέντρων».

 «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αποφασίζει χωρίς εμάς και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου μας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και μέσο στα σχέδια που καταστρατηγούν τη βούληση του λεσβιακού λαού.

Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είμαστε τόπος ανθρωπιάς και όχι εξορίας».

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολιτών της Λέσβου κατέληξε με συναυλία διαμαρτυρίας στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.