current views are: 14

20 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:16

Οργή μέσα στη λάσπη για τους κατοίκους της Δ. Αττικής

Για έκτη ημέρα οι συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν οι κάτοικοι είναι τραγικές ενώ οι εικόνες που εκτυλίσσονται δεν θυμίζουν σε τίποτα σύγχρονη χώρα εν έτει 2017.

Δημοσίευση 19:16’

Για έκτη ημέρα οι συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν οι κάτοικοι είναι τραγικές ενώ οι εικόνες που εκτυλίσσονται δεν θυμίζουν σε τίποτα σύγχρονη χώρα εν έτει 2017.

Οργή και αγανάκτηση πλημμυρίζει τους κατοίκους της δυτικής Αττικής  οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες του να έχουν «θαφτεί» κάτω από την λάσπη. Η καταστροφική κακοκαιρία άνοιξε πληγές που δύσκολα θα κλείσουν για τους κατοίκους αλλά και για τις οικογένειες των 20 θυμάτων.

Για έκτη ημέρα οι συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν οι κάτοικοι είναι τραγικές ενώ οι εικόνες που εκτυλίσσονται δεν θυμίζουν σε τίποτα σύγχρονη χώρα εν έτει 2017. Όχημα κυκλοφορεί στους δρόμους και ενημερώνει με ντουντούκα για την επίσκεψη γιατρού αλλά και την παροχή φαρμάκων σε όσους έχουν ανάγκη. 

Οι αρχές έχουν απομακρύνει τόνους μπάζων από τους δρόμους της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα η εικόνα μέσα από τα σπίτια είναι αποκαρδιωτική. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τα 1154 κτίρια που έγιναν έλεγχοι, τα 955 σπίτια και επιχειρήσεις χρήζουν αποκατάστασης.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης στους πληγέντες 

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους πληγέντες ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας πρόσθετες αποζημιώσεις, παρότι οι κάτοικοι από τη μεριά τους δηλώνουν ότι το βοήθημα δεν φτάνει για να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους. Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στον νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι:

1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,

500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,

300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,

60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,

40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και

20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο.Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται, επίσης, από άτοκο δάνειο.

Επίσης, ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

 Δεν έχει τέλος το πλιάτσικο

Στην σύλληψη δεκατριών ατόμων για πλιάτσικο από σπίτια στην δοκιμαζόμενη από την κακοκαιρία Μάνδρα, προχώρησαν αστυνομικοί. Μεταξύ των συλληφθέντων, ανήλικοι, Ρομά και αλλοδαποί. Όπως έγραψε και νωρίτερα το newpost.gr συνελήφθησαν το απόγευμα της Κυριακής, 3 ανήλικοι, την στιγμή που επιχειρούσαν να αφαιρέσουν αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί στο σημείο  από την πλημμύρα.

Το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επίσης, 2 άτομα  ηλικίας 34 και 46 ετών, την στιγμή που αποσυναρμολογούσαν και επιχειρούσαν να αφαιρέσουν εξαρτήματα ακινητοποιημένου οχήματος, στο ρέμα του Σαρανταπόταμου στη Μάνδρα, το οποίο είχε παρασυρθεί από τον χείμαρρο. Στην κατοχή τους βρέθηκε πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, ενώ συνελήφθη και ένας 18χρονος την στιγμή που αφαιρούσε αντικείμενα από ισόγεια οικία στη Μάνδρα, που είχε υποστεί ζημιές από την πλημμύρα και τα τοποθετούσε σε φορτηγό, έμφορτο με σιδερένια αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές. 

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Νοεμβρίου, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., 2 άτομα ηλικίας  27 και 51 ετών, διότι κατελήφθησαν να αφαιρούν αντικείμενα από οικίες στη Νέα Πέραμο, που είχαν υποστεί ζημιές από την πλημμύρα. Την Πέμπτη αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ, 4 άτομα που έκλεβαν ψυγεία από τα σπίτια, ενώ την περασμένη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, συνελήφθη ένας 24χρονος Αλβανός που είχε μπει στα ΕΛ.ΤΑ της Μάνδρ


σχετικα αρθρα