current views are: 10

21 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:40

Φ. Κωτσής – υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ: Για έναν σύλλογο κοντά στο δικηγόρο και την κοινωνία

Τι λέει ο υποψήφιος του ΔΣΑ Φώτης Κωτσής για το μέλλον του Συλλόγου και το αποτύπωμά του στην κοινωνία.

Δημοσίευση 10:40’

Τι λέει ο υποψήφιος του ΔΣΑ Φώτης Κωτσής για το μέλλον του Συλλόγου και το αποτύπωμά του στην κοινωνία.

Οι νέοι βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν πλέον θέσεις ευθύνης.

Ο νεαρός, μεν, με μακρόχρονη εμπειρία δε στα δικαστήρια και σε μεγάλες δίκες, μάχιμος δικηγόρος Φώτης Κωτσής διεκδικεί την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα την ψήφο των συναδέλφών του, με τον συνδυασμό ”Δικηγόροι μπροστά”, με την πίστη για έναν σύλλογο ” επιστημονικό, αρωγό στο δικηγόρο και δίπλα στην κοινωνία”. 

”Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και έντονης θεσμικής απαξίας, κάθε εκλογική συγκυρία δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά, αναμοχλεύει τη διαχρονική απογοήτευση, το αίσθημα ότι τίποτε δεν αλλάζει. Από την άλλη πλευρά, δημιουργεί πάντοτε την αισιοδοξία ότι αυτή η φορά θα είναι διαφορετική. 

Οι επικείμενες αρχαιρεσίες στον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας, τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, δεν εξαιρέθηκαν από αυτόν τον κανόνα. Το αίσθημα της διαρκούς υποβάθμισης των όρων άσκησης του επαγγέλματός μας μετριάζει η πίστη ότι κάθε συνθήκη συλλογικής έκφρασης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάταξης. 

Μπροστά σε αυτήν την αμφιθυμία, αποφασίσαμε να βγούμε ΜΠΡΟΣΤΑ και να διεκδικήσουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε υγιείς δυνάμεις ανανέωσης και συναίνεσης, μακριά από στείρες μικροσυνδικαλιστικές λογικές.

Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις της νέας θητείας στις οποίες θα κληθούμε να ανταποκριθούμε.

  • Πρώτον, η αποκατάσταση της διαρραγείσας σχέσης εμπιστοσύνης μας με την κοινωνία. Χρειάζεται διαρκής αγώνας ανόρθωσης του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος στη συνείδηση των πολιτών. Από τη θωράκιση της επαγγελματικής δεοντολογίας και της σχέσης εντολής, μέχρι την αντιμετώπιση φαινομένων αντιποίησης που στιγματίζουν και στοχοποιούν τη δικηγορία. Πριν από την κριτική, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και την αυτοκριτική μας.
  • Δεύτερον, η άσκηση πειθούς της Πολιτείας ότι πρέπει να αναλάβουμε μόνο τα κοινωνικά εκείνα βάρη που πράγματι μας αναλογούν. Απαιτείται σύμπραξη με τους υπόλοιπους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς για την τεκμηριωμένη αποδόμηση κάθε νομοθετικής απόπειρας που καταλύει τον ελεύθερο χαρακτήρα του επαγγέλματος, «ποινικοποιεί» το εισόδημα και αντιλαμβάνεται το ασφαλιστικό ως συγκεκαλυμμένο φορολογικό σύστημα.
  • Τρίτον, ο εξορθολογισμός των λειτουργιών μας. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να συμβάλουμε ενεργά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και στο ευρύτερο έργο βελτίωσης των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και κτηριακές-υλικοτεχνικές υποδομές πρέπει να τεθούν εκ νέου στο επίκεντρο της προσπάθειας.
  • Τέταρτον, η σύνδεση με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις. Η ομαλή εισαγωγή προτύπων επαγγελματικής ηθικής και οργάνωσης που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της ελληνικής δικηγορίας και θα επιτρέψουν τη διεύρυνση της διασυνοριακής ύλης.

Είναι διακύβευμα σύνθετο και πολλαπλό που αναμφίβολα απαιτεί συστηματικό έργο και όχι διακηρύξεις. Είμαστε όμως διατεθειμένοι να το προσπαθήσουμε.

Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε καθημερινές μάχες για πραγματικές λύσεις.

Την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για έναν Σύλλογο αρωγό, διεκδικητικό, επιστημονικό.  Για έναν Σύλλογο κοντά στο δικηγόρο και μέσα στην κοινωνία”. 

 


σχετικα αρθρα