current views are: 10

22 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:47

Αλληλοκατηγορίες Αθήνας – Βερολίνου για τους ελέγχους στα αεροδρόμια: «Κάντε σωστά την δουλειά σας» απαντά η Γερμανία

 Μεταβαίνουν Έλληνες αστυνομικοί 

Δημοσίευση 14:47’

 Μεταβαίνουν Έλληνες αστυνομικοί 

Νέα δεδομένα έρχονται να προστεθούν στο αλαλούμ που έχει προκληθεί με τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία οι οποίοι τίθενται σε «καραντίνα» μετά από απόφαση του Βερολίνου να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως χώρα εκτός Σένγκεν.

Μετά την έκταση που δόθηκε στο θέμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να σταλούν Έλληνες αστυνομικοί  στα γερμανικά αεροδρόμια, γεγονός που επιβεβαιώνουν πηγές του newpost, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το πότε θα πάνε, η διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία καθώς και το ακριβές αντικείμενο της παρουσίας τους στους κρατικούς αερολιμένες της χώρας.

Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο των αντιδράσων από ελληνικής πλευράς για την απόφαση της Γερμανίας να υποβάλουν αυξημένους ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα, μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα παράνομων αφίξεων. 

«Όσο περισσότερα κάνει η Ελλάδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στη Γερμανία» ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επί του θέματος. Η δήλωση αυτή μεταφράζεται με άλλα λόγια, ότι αν οι ελληνικές αρχές διεξάγουν σωστά τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια και απαγορεύουν σε άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα την επιβίβαση σε πτήσεις για τη Γερμανία, τότε θα καταργηθούν και οι έλεγχοι στις πτήσεις από την Ελλάδα.

Πολιτικές αντιδράσεις

Το θέμα έχει προκαλέσει την δυσφορία κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα με τον Γερμανό υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η «ζημιά που προκαλείται στην εικόνα της χώρας είναι τεράστια». «O κ. Τσίπρας έλεγε «μικρό το κακό αν μας διώξουν από τη Σένγκεν». Ο κ. Καμμένος απειλούσε την Ευρώπη με είσοδο τζιχαντιστών. Σήμερα η Ελλάδα έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός Σένγκεν, αφού στη Γερμανία οι Έλληνες αντιμετωπίζονται όπως όσοι έχουν διαβατήρια τρίτων χωρών. Πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη που μειώνει την αξιοπρέπεια τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των Ελλήνων πολιτών. Πολιτών μιας χώρας-μέλους της ζώνης Σένγκεν, που αναγκάζονται να υποστούν μειωτικούς ελέγχους, ιδίως όταν ταξιδεύουν με την αστυνομική τους ταυτότητα. 

Αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια της γερμανικής πλευράς για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην επικράτειά της. Μεμφόμαστε όμως τόσο τη μειωτική μεθόδευσή της όσο και την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης που στην ουσία σπεύδει μόνο να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ενώ δεν στέργει να σταματήσει τη θλιβερή ολίσθηση των Ελλήνων ευρωπαίων πολιτών σε κατηγορία ταξιδιωτών άλλων ηπείρων. Δεν ξέρουμε αν για τον κ.Τσίπρα το κακό εξακολουθεί να είναι μικρό. Είμαστε βέβαιοι ότι η ζημιά που προκαλείται στην εικόνα της χώρας είναι τεράστια».

Την ανάγκη να παρέμβει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε η Ένωση Κεντρώων: 

«Να παρέμβει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών» ζητά η Ένωση Κεντρώων, σχετικά με τα προβλήματα που συναντούν Έλληνες πολίτες όταν ταξιδεύουν στην Γερμανία.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων σημειώνει ότι «είναι αδιανόητο εν έτει 2017 να αντιμετωπίζονται οι Έλληνες πολίτες ως ύποπτοι για τρομοκρατία και να υπόκεινται σε πολύωρη έρευνα, οι ίδιοι και οι αποσκευές τους κατά την άφιξή τους σε γερμανικό έδαφος. Είναι αποτυχία της κυβέρνησης ότι δεν πρόλαβε μία τόσο αρνητική εξέλιξη».

Γιατί άρχισαν οι έλεγχοι

 Την ίδια στιγμή, αιτιολογώντας την απόφαση, πηγή του υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας μιλώντας στην «Καθημερινή» ανέφερε ότι από ελέγχους εντοπίστηκαν χίλια άτομα που έφθασαν παράνομα από την Ελλάδα.

«Στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, ένας αριθμός που είναι πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν», απαντά το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, σε ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν στην επαναφορά των αυστηρών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια, προκαλώντας την ταλαιπωρία των επιβατών από Ελλάδα.

Τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου για ακόμη 6 μήνες, περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο. «Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν», εξηγεί το Βερολίνο και επιμένει ότι βρίσκεται σε στενή και μόνιμη επικοινωνία με την Ελλάδα. Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, από τις 12 Νοεμβρίου δηλαδή μέχρι χθες, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.

Oι αυξημένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια συνδέονται με την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το στήσιμο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλες τις γερμανικές πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο τζιχαντιστών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη χθες, οι Αρχές συνέλαβαν έξι πρόσφυγες από τη Συρία, θεωρώντας τους υπόπτους για τη διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Οι ύποπτοι, ηλικίας από 20 έως και 28 ετών, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων τα ξημερώματα στις πόλεις Κάσελ, Εσεν, Αννόβερο και Λειψία. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί.

«Οι συλληφθέντες είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης εναντίον δημόσιου στόχου επί γερμανικού εδάφους με όπλα ή εκρηκτικά», ανέφερε χθες ο Κρίστιαν Χάρτβιγκ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Εσεν, όμως, οι ύποπτοι ετοίμαζαν επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Την πληροφορία αυτή δημοσίευσε η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, η Bild. Οι έξι συλληφθέντες Σύροι έφθασαν μαζί στη Γερμανία μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, τις Αρχές ειδοποίησαν για τα σχέδια των συλληφθέντων άλλοι πρόσφυγες.

Σε επιφυλακή

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση ενισχυμένης επιφυλακής, ύστερα από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις με δράστες ισλαμιστές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, Τυνήσιος, του οποίου το αίτημα για άσυλο είχε απορριφθεί, οδήγησε φορτηγό πάνω στο πλήθος χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο του Βερολίνου, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων.
Πολλές πόλεις της χώρας έλαβαν ήδη μέτρα για την πρόληψη ανάλογων ενεργειών, τοποθετώντας τσιμεντένια εμπόδια περιμετρικά των χριστουγεννιάτικων αγορών στις πλατείες.

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 19χρονο Σύρο, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας ισχυρή εκρηκτική ουσία. Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Γερμανίας, η BfV, εκτιμά ότι τουλάχιστον 10.300 φανατικοί ισλαμιστές διαμένουν στη χώρα, ενώ 700 από αυτούς θεωρούνται επικίνδυνοι και ικανοί να προχωρήσουν σε τρομοκρατική επίθεση.
 


σχετικα αρθρα