Προκηρύξεις επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2018 προανήγγειλε μιλώντας στην «Ελευθερία του Τύπου» ο Χαράλαμπος Κασίμης, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινωτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, οι προκηρύξεις των σημαντικότερων μέτρων είναι προ των πυλών.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πριν από την πρόσκληση του μέτρου για τις Ομάδες Παραγωγών (30.000.000 ευρώ), που, αν όλα πάνε καλά, θα δημοσυεθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές του επόμενου μήνα. Πάντα σε όλα τα μέτρα του ΠΑΑ θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι υπάρχει το ζήτημα του Περιφερειακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, το οποίο κάποιες φορές μας δημιουργεί κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Παράλληλα, θα είμαστε έτοιμοι για το Leader, από πλευράς υπουργικών αποφάσεων. Εκτιμώ, ότι, επειδή θα είναι ευκολότερο, θα προκηρυχθεί άμεσα το Leader (322.000.000 ευρώ) για τα έργα δημοσίου χαρακτήρα.

Στη συνέχεια ακολουθεί η προκήρυξη του μέτρου της Νιτρορύπανσης (180.000.000 ευρώ), η οποία κατά βάση επίσης είναι έτοιμη, και εκτιμούμε πως η πρόσκληση επίσης θα «βγει» μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, δουλεύουμε την καινούργια πρόσκληση των Νέων Αγροτών στις περιφέρειες που δεν απορρόφησαν το 100% των πόρων μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέτρο, η εκτίμησή μας είναι ότι θα καταφέρουμε να τα προκηρύξουμε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου το αργότερο (300.000.000 ευρώ).

Στον σχεδιασμό μας είναι το μέτρο της «Συνεργασίας – Καινοτομίας», αλλά, και να ξεφύγει λίγο για τις αρχές του 2018, δεν υπάρχει σοβαρό θέμα. Το συνολικό μπάτζετ των παραπάνω μέτρων μαζί με κάποια ακόμα συμπληρωματικά φτάνει περίπου το 1.500.000 ευρώ».

Αναφερόμενος στο μέτρο των βιολογικών, ο κ. Κασίμης σημείωσε ότι η δεύτερη προκήρυξη για το μέτρο 11 αναμένεται μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, με συνολικό προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ.