current views are: 4

25 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:29

Σε κινητοποίησεις προσανατολίζεται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Διαφωνεί με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης

Δημοσίευση 09:29’

Διαφωνεί με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης

«Σφραγίδα» στη συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναμένεται να μπει αυτήν την εβδομάδα, με τους εργαζομένους στην επιχείρηση να προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στις 4 Δεκεμβρίου (ημέρα εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των λιγνιτωρύχων) θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη Φλώρινα ενώ θα ακολουθήσει συλλαλητήριο και στη Μεγαλόπολη. Η κορύφωση των κινητοποιήσεων, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, τοποθετείται όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την πώληση των μονάδων.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δοκιμής αγοράς (market test) για την πώληση της 1ης μονάδας του ΑΗΣ Φλώρινας και της άδειας για κατασκευή δεύτερης, καθώς και δύο μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, μαζί με τα λιγνιτωρυχεία που τις τροφοδοτούν. Το market test είναι πιθανό να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και στόχος είναι η πώληση να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η ΓΕΝΟΠ, που διαφωνεί με την πώληση των μονάδων, θεωρεί απίθανο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, εκφράζει αμφιβολίες για την ευόδωση του market test ιδίως υπό το φως των περιορισμών και των επιπλέον βαρών, που θέτει στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων η περιβαλοντική νομοθεσία της ΕΕ, θεωρεί ότι το ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία αντιπροσωπεύει το εν λόγω «καλάθι» μονάδων υπερβαίνει το 40 % που προβλέπει η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ εκτιμά πως υπάρχουν πιέσεις για προσθήκη και υδροηλεκτρικών στις υπό πώληση μονάδες, κάτι που έχει αποκλείσει ωστόσο η κυβέρνηση.

Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν σε σχέση με την πώληση των μονάδων, αφορά και τα εργασιακά. Η ΓΕΝΟΠ θεωρεί την πενταετή προστασία των θέσεων εργασίας ως μίνιμουμ, ενώ θέτει το ερώτημα πώς θα επιλεγούν οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης που θα μεταφερθούν στις ιδιωτικές μονάδες και θα διαχωριστούν από εκείνους που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ. Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τριετούς διάρκειας οπότε είναι πιθανό να υπάρξουν σχετικές προβλέψεις και στη νέα Σύμβαση.

Πέρα από τα εργασιακά, ζητήματα που απομένει να διευκρινιστούν είναι αν θα επιτραπεί – όπως επεδίωκε η ελληνική πλευρά – η αύξηση των ωρών λειτουργίας των σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς από 17.500 σε 32.000 ώρες, αν οι μονάδες υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα συμμετέχουν στις δημοπρασίες «ΝΟΜΕ» που διεξάγονται σήμερα για τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ και τέλος ποια θα είναι η συνέχεια αν – όπως προέβλεψε δημόσια ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης – δεν επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50 % ως το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα