current views are: 19

29 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:24

Σάλος από απόφαση ΦΕΚ – Εγκρίνεται η νοσηλεία υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου στο 401!

Την ώρα που διώχνουν τραυματισμένους αστυνομικούς λόγω πληρότητας

Δημοσίευση 17:24’

Την ώρα που διώχνουν τραυματισμένους αστυνομικούς λόγω πληρότητας

Αντιδράσεις αλλά και κατάπληξη προκάλεσε η χθεσινή καταγγελία του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας στο Newpost ότι 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν επέτρεψε τη νοσηλεία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην περιοχή του Ασπρόπυργου.

Όπως είπε χθες ο Στράτος Μαυροειδάκος «με έκπληξη ενημερωθήκαμε πως κατόπιν σχετικής εντολής ότι οι συνάδελφοι αστυνομικοί δεν δικαιούνται να νοσηλευτούν στο 401.» Και επεσήμανε ότι στο 401 πηγαίνουν στελέχη του στρατού και απόστρατοι για αυτό και μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο από το Θριάσιο που αρχικά είχαν μεταφερθεί.  

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, απαντώντας στην καταγγελία, επεσήμανε πως χθες, το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο είχε εκδόσει πράγματι εντολή να εισάγονται ασθενείς αστυνομικοί, λόγω του ότι υπήρχε πληρότητα στις κλίνες και η διαταγή ίσχυε για μία ημέρα μόνο.

«Το 401 ΓΣΝΑ (…) εξέδωσε προσωρινή οδηγία προς το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την οποία για ένα 24ωρο, λόγω πληρότητας 100% της ΜΕΘ και 95% των κλινών νοσηλείας, εφόσον υπήρχε η ανάγκη υγειονομικής υποστήριξης αποστράτων του Στρατού Ξηράς, μελών οικογενειών αυτών, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικών και μελών οικογενειών αυτών, αυτή να υλοποιούνταν από τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία».

«Οι τραυματισμένοι αστυνομικοί, διακομίσθηκαν από το ΕΚΑΒ στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ο πιο σοβαρά από αυτούς στο 401 ΓΣΝΑ, για τον οποίο προστέθηκε μία ακόμη κλίνη στη ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση το 401 ΓΣΝΑ, συνεχίζει να εξυπηρετεί και να περιθάλπτει τους δικαιούμενους» είχε υποστηρίζει το ΓΕΣ.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους, μιλούν για απαράδεκτη απόφαση και τόνισαν πως δεν ενημερώθηκαν ποτέ. Κάνουν λόγο επίσης για την ύπαρξη διαταγής ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου το 401 να μη δέχεται για νοσηλεία, αστυνομικούς. «Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημοσιότητα της από 29-9-2017 απόφασης – γνωστοποίησης του Διευθυντή του 401 Γ.Σ.Ν.Α. ότι «λόγω πληρότητας των κλινών νοσηλείας του 401 Γ.Σ.Ν.Α. και οι αστυνομικοί που χρήζουν εισαγωγής θα ανακατευθύνονται προς τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.». Το συγκεκριμένο έγγραφο αποστέλλεται στο ΕΚΑΒ και είναι «απορίας άξιον» πως το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το πληροφορείται δύο μήνες μετά, δηλαδή στις 27-11-2017 από το ΕΚΑΒ. Η συγκεκριμένη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού θέματος πέραν των αλγεινών εντυπώσεων που έχει προκαλέσει, είναι ενδεχομένως σημαντικός ενδείκτης της κάκιστης σημερινής κατάστασης του υγειονομικού μας συστήματος αφενός και της «στήριξης» του αστυνομικού έργου αφετέρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και στα σοβαρά επείγοντα περιστατικά όπως -το προχθεσινό με τους συναδέλφους της ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής- το 401 Γ.Σ.Ν.Α. αρνήθηκε να επιληφθεί» αναφέρουν οι αστυνομικοί και προσθέτουν:

«Οι Ενώσεις μας επισημαίνουν ότι τα ανωτέρω είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα οπισθοδρόμησης και συστηματικής υποβάθμισης των ιατρικών υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι πρέπει όλη αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση να αναβιβασθεί σε μείζον θέμα που πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και να αντιμετωπισθεί πριν να είναι αργά και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες της Δ/νσης Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ. για την πρωτοφανή αργοπορία γνωστοποίησης του σχετικού εγγράφου. Επιπλέον προτείνουμε το 401 Γ.Σ.Ν.Α. όχι μόνο να δέχεται τα επείγοντα περιστατικά των συναδέλφων αλλά και να λειτουργεί μόνιμα σε 24ωρη βάση ειδικό γραφείο υποδοχής των Αστυνομικών το οποίο θα κατευθύνει τους τραυματισθέντες ιδίως αλλά και τους χρήζοντες τακτική νοσηλεία συναδέλφους».

Παρά τις διευκρινίσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα ερωτήματα παραμένουν: Ισχύει ή όχι τελικά η διαταγή το 401 να μη δέχεται αστυνομικούς, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις; Και εάν όχι, τότε πως είναι δυνατό το στρατιωτικό νοσοκομείο να δέχεται για νοσηλεία φερειπείν υπάλληλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και όχι μάχιμα μέλη των σωμάτων ασφαλείας;

Χαρακτηριστική σε αυτή την περίπτωση είναι η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η νοσηλεία στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων 40 υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ετησίως!

Ενδεικτικά, η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

Παρέχεται το δικαίωμα της νοσοκομειακής περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία σε σαράντα (40) εν ενεργεία υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ετησίως, ως ακολούθως:

α) 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών: 10 κλίνες.

β) Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: 10 κλίνες

γ) 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας: 10 κλίνες.

δ) 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης: 10 κλίνες.

2. Η δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης βαραίνει:

α. Τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον η δαπάνη δικαιολογείται από το φορέα.

β. Τους ίδιους τους περιθαλπόμενους, εφόσον δεν δικαιούνται παροχές υγειονομικής περίθαλψης από ασφαλιστικό φορέα.

3. Ως τιμολόγιο προσδιορισμού της δαπάνης ορίζεται αυτό που ισχύει κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας.

4. Η διαδικασία της λογιστικής τακτοποίησης των δαπανών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν.

5. Κατά την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν σχετικά με την προτεραιότητα των δικαιούχων εν ενεργεία ή εν απο- στρατεία Στρατιωτικών για νοσηλεία.

6. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2017

O Αναπληρωτής Υπουργός

Δημήτρης Βίτσας


σχετικα αρθρα