ΕΛΛΑΔΑ

«Στοπ» στην επέκταση του hot spot στη ΒΙΑΛ από το Ειρηνοδικείο Χίου

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2017, 23:18 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2017, 23:18
«Στοπ» στην επέκταση του hot spot στη ΒΙΑΛ από το Ειρηνοδικείο Χίου
Facebook Twitter Whatsapp

Tην προσωρινή διακοπή των εργασιών επέκτασης του hot sop της ΒΙΑΛ αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Χίου.

 

Να μην μετακινηθεί και να μην τοποθετηθεί κανένα κοντέινερ στον χώρο περιμετρικά του hot spot της ΒΙΑΛ μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, διέταξε το Δικαστήριο στη Χίο.

Παράλληλα στα μέσα του Δεκεμβρίου αναμένεται και η αγωγή έξωσης του Δήμου Χίου, όπου θα ζητάει από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την επιστροφή του χώρου επειδή δεν τηρήθηκαν οι όροι παραχώρησης της ΒΙΑΛ.

Σύμφωνα με το politischios.gr δεκάδες κάτοικοι των Καμποχώρων, παρουσία των δύο αντιδημάρχων N. Καρασούλη και Γ. Μπελέγρη, απέκλεισαν τις πύλες του στρατοπέδου Αργέντη στο Χαλκειός, μη επιτρέποντας στους τράκτορες να μεταφέρουν τους οικίσκους στη ΒΙΑΛ. 

Οι κάτοικοι παρέμεναν στο σημείο για πάνω από 5 ώρες, παρά τις συστάσεις των αρχών να αποχωρήσουν. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος και μετά την εντολή απομάκρυνσης των συνεργείων οι κάτοικοι αναχώρησαν ειρηνικά τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη μετατροπή της ΒΙ.ΑΛ. σε ένα τεραστίων διαστάσεων hotspot όμοιο της Μόριας. 

«Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα», λέει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικά ενόψει του χειμώνα», σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε σήμερα η ειρηνοδίκης Χίου για διακοπή των εργασιών επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός Χίου.

Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δικαστική απόφαση, ωστόσο επιρρίπτουν ευθύνες στο δήμο Χίου για την απόφασή του να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της επέκτασης του ΚΥΤ λέγοντας ότι «ο δήμος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την εξέλιξη αυτή. Οι πρόσφυγες και μετανάστες με την τοπική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία θα αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση».

Την ερχόμενη Τρίτη, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, κάτοικοι του νησιού θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο δήμος Λέσβου έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αίτημα να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι πηγές του υπουργείου απαντούν ότι «πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες και μετανάστες από αυτούς που κάνουν κινήσεις χωρίς να λαμβάνουν ούτε κατ' ελάχιστον υπόψη τους τα προβλήματα που τους δημιουργούν».

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, τον τελευταίο μήνα έχουν μετακινηθεί 3.513 αιτούντες άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα, εκ των οποίων οι 548 από τη Χίο.