current views are: 8

2 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:05

Ριζικές αλλαγές σε κλήσεις και πρόστιμα φέρνει ο νέος ΚΟΚ – Παράβαση και η… μούντζα!

Στόχος η αύξηση των εσόδων

Δημοσίευση 17:05’

Στόχος η αύξηση των εσόδων

Μεγάλες ανατροπές σε παραβάσεις, πρόστιμα και κλήσεις φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που δρομολογεί το υπουργείο Μεταφορών, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων. 

Για τις αλλαγές που προωθούνται, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενημέρωσε το απόγευμα της Παρασκευής τους εκπροσώπους των Θεσμών ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, και μεταξύ άλλων αυξάνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέσω των κλήσεων κατά 100%, και… ποινικοποιείται η μούντζα, η οποία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των παραβάσεων.

Παράλληλα, με τον νέο ΚΟΚ τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα. Επίσης θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά. Ειδική παράβαση θα είναι οι χειρονομίες (π.χ. μούντζες) από επαγγελματίες οδηγούς.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, καθώς η συνάντηση Σπίρτζη – Θεσμών αφορούσε το θέμα της παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού.

Η Ενιαία Βάση Δεδομένων τα ηλεκτρονικά διόδια

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης τους ενημέρωσε για την Ενιαία Βάση Δεδομένων που δημιουργείται για οχήματα με στοιχεία από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και τη Βάση Δεδομένων για Οδηγούς, οι οποίες θα διασταυρώνονται και θα «επικοινωνούν» μεταξύ τους.

Ακόμα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες, που θα χρεώνουν τους οδηγούς ανάλογα με τη χρήση. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.


σχετικα αρθρα