ΕΛΛΑΔΑ

Απαλλαγή των 84 κατηγορουμένων για τα «στημένα»

Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2017, 14:32 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2017, 15:01
Απαλλαγή των 84 κατηγορουμένων για τα «στημένα»
Facebook Twitter Whatsapp

Η εισαγγελέας απεφάνθη ότι μόνο επτά ήταν πράγματι στημένοι.

Απαλλακτική για τις βασικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και οι 84 κατηγορούμενοι στην υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, γνωστή και ως «Koriopolis», είναι η πρόταση της εισαγγελέως Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, δεν προέκυψαν στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης σε βαθμό κακουργήματος που έχουν αποδοθεί για την υπόθεση, καθώς -όπως είπε- δεν προέκυψε ότι υπήρξε ενιαία βούλησή τους: «Δεν προέκυψε ότι είχαν δομημένες ομάδες, με χαρακτήρα εγκληματικού δικτύου. Δεν είχε δημιουργηθεί ενιαία βούληση των κατηγορουμένων. Δεν κατέθεσαν μάρτυρες, κάποιος ποδοσφαιριστής ή άλλοι, ότι κάποιος κατηγορούμενος επιχείρησε να τους εκβιάσει».

Η εισαγγελέας είπε πως η εκτίμησή της είναι ότι από τους 25 αγώνες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο σαν χειραγωγημένοι, μόνον οι επτά ήταν πράγματι «στημένοι», γεγονός που στοιχειοθετεί την κατηγορία της δωροδοκίας και δωροληψίας με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων.

Στην υπόθεση του «Koriopolis» ως βασικοί κατηγορούμενοι θεωρούνται οι πρώην ποδοσφαιρικοί παράγοντες Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης, στους οποίους το κατηγορητήριο αποδίδει διευθυντικές θέσεις σε εγκληματική οργάνωση.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης κατ΄επάγγελμα και συνήθεια, της εκβίασης με απειλή βλάβης του εξαναγκαζομένου, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας και δωροληψίας γι αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.

Πλην των δύο θεωρούμενων στη δικογραφία ως βασικών κατηγορούμενων, η εισαγγελική πρόταση περιλαμβάνει την κήρυξη ως ενόχων άλλων 29 από τους 84 κατηγορούμενους για κατηγορίες που κατά περίπτωση αφορούν δωροδοκία και δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος. Για όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους η Εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω αμφιβολιών.

Η εισαγγελική λειτουργός ζητά από το δικαστήριο να κηρύξει τον Αχιλλέα Μπέο ένοχο για την πράξη της δωροδοκίας-δωροληψίας που αφορά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Πανσεραϊκός-Αστέρας Τρίπολης, στις 27 Φεβρουαρίου 2011 που είχε λήξει με αποτέλεσμα 0-1. Όπως τόνισε, στον επίμαχο αγώνα σαφέστατα προκύπτει από τις συνομιλίες πως είναι χειραγωγημένος.

Για τον Γιώργο Τσακογιάννη η εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος, νομιμοποίηση παράνομης δραστηριότητας, παράνομη κατοχή όπλων καθώς και δωροδοκία-δωροληψία που αφορά δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες της Ηλιούπολης, έναν με τον Εθνικό Αστέρα και ένα με τον Λεβαδειακό το 2011.

Η εισαγγελέας θεωρεί πως από την ακροαματική διαδικασία και το υλικό της υπόθεσης αποδεικνύεται ότι χειραγωγήθηκαν επτά από τους 25 αγώνες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με την ίδια χειραγωγημένοι αγώνες ήταν επίσης και οι: Διαγόρας-Ατρόμητος 0-1 για το Κύπελλο Ελλάδος, Διαγόρας-Πιερικός 3-0, για την Football League, ΠΑΣ Γιάννινα-Διαγόρας 5-0, για την Football League και Απόλλων Καλαμαριάς-Αχιλλέας Τριανδρίας 3-1, για την Γ' Εθνική.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ