Σε κατάληψη των γραφείων της κεντρικής διοίκησης των ΕΑΣ ΑΒΕΕ, στην οδό Ηλιουπόλεως 1 στον Υμηττό, έχουν προχωρήσει από χθες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Ως λόγο επικαλούνται τη μη απάντηση της διοίκησης της εταιρείας στο ερώτημα που υπέβαλαν προ τριμήνου εάν θα συνεχίσει ή όχι να τους χορηγείται-πέραν από τις λοιπές νόμιμες αποζημιώσεις- και η επιπλέον αποζημίωση συνταξιοδότησης μέσω ασφαλιστικής εταιρείας.

Από την πλευρά της η διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων γνώρισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι το θέμα του ασφαλιστηρίου συμβολαίου είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο και επεξεργάζεται νομικά το θέμα μαζί με το νέο μισθολόγιο της εταιρείας, με βάση το άρθρο 9 του ν.3891/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του ν.3899/10.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενες στο θέμα, σχολίαζαν ότι παρόμοια προγράμματα ασφάλισης για καταβολή εφάπαξ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν υπογράψει και άλλες αμυντικές βιομηχανίες, ωστόσο το ύψος της δαπάνης δεν ανέρχεται στα ιλιγγιώδη επίπεδα του συγκεκριμένου ασφαλιστηρίου με τα ΕΑΣ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη χρήση του 2010 το ύψος της επιπρόσθετης ασφάλισης ανέρχεται σε 34 εκατομμύρια ευρώ ενώ το συνολικό τίμημα φθάνει στα 95 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το τίμημα και το θέμα εξετάζεται νομικά.

 Παράλληλα εκτιμούσαν ότι το συγκεκριμένο αίτημα των εργαζομένων αποτελεί και ένα μοχλό πίεσης προς τον ενδεχόμενο αγοραστή δεδομένου ότι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Τέλος υπενθύμιζαν το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία και τη δημοσιονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Στην ανακοίνωση της η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει τα συσσωρευμένα χρέη των ΕΑΣ που ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ, και το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι δύσκολο πλέον να συνεχίσει να εγγυάται νέους δανεισμούς από τις τράπεζες για κάλυψη νέων ζημιών. Επίσης τονίζει ότι παρά τις δύσκολίες δανεισμού, με πολύπλευρες προσπάθειες εξασφάλισε τα αναγκαία ποσά για να πληρωθεί το επίδομα αδείας και το 80% τηε αποζημίωσης του μηνός Αυγούστου, για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι.

Η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλείται στα ΕΑΣ από τη συνεχιζόμενη κατάληψη και να επιστρέψουν στην εργασία τους, διαβεβαιώνοντας ότι θα ενημερωθούν σχετικά μόλις έχει απάντηση στο αίτημα τους.