Ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς στην περιοχή Άνω Κρύα Βρύση, από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Οι φλόγες επεκτάθηκαν τη νύχτα, λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί, προληπτικά, η εκκένωση στην περιοχή Πλατανές και Κεντροχώρι, καθώς η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια. Ωστόσο, νωρίς σήμερα το μεσημέρι κρίθηκε συνετο να εκκενωθούν κι άλλοι οικισμοί καθώς υπάρχει κίνδυνος οι φλόγες να πλησιάσουν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ένα σπίτι στην Άνω Κρύα Βρύση παραδόθηκε στις φλόγες.

Στη μάχη με την πολυμέτωπη πυρκαγιά βρίσκονται 25 πυροσβεστικά οχήματα με 52 πυροσβέστες, 36 πυροσβέστες μέλη πεζοπόρων τμημάτων, τρία ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη βάση της Ελευσίνας τύπου Κάναντερ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να τιθασευτούν τα μέτωπα είναι τεράστιες ενώ μεγάλη βοήθεια στις πυροσβεστικές δυνάμεις δίδουν οι εθελοντές, κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται, όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και ενισχύσεις από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων.

Μέχρι αυτή την ώρα, έχουν καεί χιλιάδες ελαιόδεντρα, μελίσσια και γίνεται λόγος για πάνω από πέντε ποιμνιοστάσια. Επίσης, χιλιάδες είναι τα στρέμματα χορτολιβαδικής και θαμνώδους έκτασης που έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, κατά μήκος της καμένης έκτασης που ξεκινάει από τον Πλατανέ και εκτείνεται στο Κεντροχώρι, την άνω και κάτω Κρύα Βρύση, και την περιφέρεια των Ακουμίων.

«Δυστυχώς για δεύτερη φορά, μετά από τις 14 Ιουλίου 2011, χωρίς να κλείσει ο μήνας, η περιοχή παραδίδεται στις φλόγες», δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Πιπεράκης, φανερά συγκλονισμένος.

Αν και όπως όλα έδειχναν πριν από μία ώρα, η φωτιά, τα μέτωπα της οποίας έχουν κυκλωθεί από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με όλα τα πυροσβεστικά μέσα που διαθέτει η Κρήτη, είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Ξαφνικά, όμως, υπήρξε ταχεία αναζωπύρωσή της.

«Είμαστε δυστυχώς στο ίδιο σημείο έντασης αυτή την ώρα, όπως ακριβώς πριν από 5 ώρες…», ανέφερε ο κ. Πιπεράκης, ενώ, τόσο ο ίδιος όσο και η πυροσβεστική πιστεύουν ότι η πυρκαγιά ίσως να οφείλεται σε εμπρησμό.

Το ενδιαφέρον από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου είναι μεγάλο και ο Ρεθυμνιώτης υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση.

Ένα από τα ελικόπτερα που ξεκίνησαν να επιχειρούν αναγκάστηκε να προσεδαφιστεί λόγω βλάβης, ενώ αυτή την ώρα τέθηκε και πάλι στη μάχη.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι πριν από λίγο ξεκίνησε να πνέει αέρας.