Τεράστια μείωση στις δαπάνες για τα φάρμακα πέτυχε το Δημόσιο, καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε δημοπρασία για την προμήθεια τεσσάρων φαρμάκων, με την οποία το υπουργείο Υγείας πέτυχε κατά 79,8% μειωμένη τιμή. Σύμφωνα με «Τα Νέα» στην πρώτη διεθνή δημοπρασία προμήθειας νοσοκομειακού φαρμάκου (μειοδοτικός διαγωνισμός) που έγινε την Πέμπτη, συμμετείχαν 14 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες έδωσαν τιμές για τρεις δραστικές ουσίες: τη σιπροφλοξασίνη (κινολόνη), ένα αντιβιοτικό νεότερης γενιάς, την κλοπιδογρέλη, ένα αντιαιμοπεταλιακό επίσης νεότερης γενιάς και την ομεπραζόλη για το στομάχι (έλκος, οισοφαγική παλινδρόμηση) σε δισκία και ενέσιμη μορφή.

Έτσι, από το ποσό των 2.139.680 ευρώ που θα έδινε το υπουργείο για τη συγκεκριμένη προμήθεια πέτυχε έκπτωση 79,8% και έδωσε μόλις 431.222 ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθούν ακόμη 42 φάρμακα με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ.ευρώ, ενώ παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι από αυτόν τον προϋπολογισμό θα χρειαστεί το ελληνικό κράτος να δαπανήσει λιγότερα από 60 εκατ.ευρώ, εάν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.