current views are: 10

18 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:45

Εισαγγελείς: «Νοσεί η δημοκρατία από την κριτική σε αποφάσεις»

«Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών»

Δημοσίευση 10:45’

«Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών»

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης καλά κρατεί με τους δικαστές και τους εισαγγελείς να εξαπολύουν εκ νέου τα πυρά τους κατά υπουργών που ασκούν δημόσια κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, κάνοντας λόγο για “πρωτόγνωρες καταστάσεις”

«Η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς τον σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει, ούτε ενθαρρύνει, τους πολίτες της στον σεβασμό των θεσμών της» αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε ψήφισμα που εξέδωσε μετά το τέλος των εργασιών της τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επίσης, προτρέπει «την Πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει τη στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο, με κάθε πρόσφορο μέσο, προς αυτόν τον σκοπό, σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του».

Στο ψήφισμά της η Ένωση Εισαγγελέων διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες ότι «θεσμική αποστολή αλλά και καθήκον των εισαγγελικών λειτουργών, ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Τέλος, εξουσιοδοτείται το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος “να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

ΓΓ Ένωσης Δικαστών: «Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών»

«Δεν πρέπει να κρίνονται από την εκτελεστική εξουσία οι δικαστικές αποφάσεις», σχολίασε ο ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

«Ξεκινάει λάθος η κυβέρνηση. Δεν αποδέχεται τις δικαστικές αποφάσεις. Τις αμφισβητεί. Δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εξουσίες είναι ισότιμες και δεν μπορεί να γίνεται αυτό» πρόσθεσε ο κ. Σαλάτας μιλώντας στο Θέμα 104,6 για «πρωτόγνωρες καταστάσεις».

«Μας ανησυχούν οι επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και αυτό δεν ωφελεί την πατρίδα μας. Οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται αλλά πρέπει να γίνεται κόσμια. Η κρίση του υπουργού είναι παρέμβαση. Δεν πρέπει να κρίνονται από την εκτελεστική εξουσία» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «δεν νομίζουμε ότι ωφελεί τον λαό η οξύτατη αυτή αντιπαράθεση. Ποιος εχέφρων άνθρωπος θα κάνει επενδύσεις όταν είναι σε ένταση η εκτελεστική με την δικαστική εξουσία, δεν το καταλαβαίνει αυτό η εκτελεστική εξουσία;».

Σχετικά με την απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης από τη συνέλευση της Ένωσης, ο κ. Σαλάτας σχολίασε: «Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέλευση. Έπρεπε να έρθει. Να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Κοντονής ώστε να μην έχει την ανάγκη προφύλαξης» συνέχισε ο κ. Σαλάτας αναφερόμενος στην απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης από τη Συνέλευση του Σαββάτου.

Εξηγώντας την ένσταση των δικαστών για την υπόθεση του πόθεν έσχες ο κ. Σαλάτας έκανε λόγο για «ψέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε πόθεν έσχες αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η μη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων για ευνόητους λόγους. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι με το κοινό έγκλημα, δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό συνεχή αστυνομική προστασία και δεν μπορούν να πάνε στο περίπτερο για μια εφημερίδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση δεν θέλει διάλογο» για το θέμα. «Νομίζετε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Κοντονής δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά που λένε δεν στέκουν;» κατέληξε ο Νίκος Σαλάτας.


σχετικα αρθρα