Διαστάσεις «οργανωμένης σπείρας» παίρνουν τα φαινόμενα οδηγών παράνομων λεωφορείων από τουριστικά γραφεία που βγάζουν στους δρόμους πούλμαν χωρίς άδειες θησαυρίζοντας εις βάρων των πολιτών. Σε συλλήψεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων «μαϊμού» για αυτό το λόγο προέβει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής χτες το βράδυ έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση. Κατόπιν εντολής του Διοιηκητή της Τροχαίας Αθηνών συντονίστηκε επίχειρηση της αστυνομίας στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας και του Ίλιον.

Λίγο μετά τις 21.30 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο τουριστικά λεωφορεία «μαιμού» τα οποία έφεραν πλαστή άδεια κυκλοφορίας, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλαστό δελτίο ΚΤΕΟ, πλαστή Κάρτα Ελέγχου καυσαερίων και πλαστό Βιβλίο Δρομολογίων.

Στο πρώτο λεωφορείο το οποίο εντοπίστηκε στο τέρμα της Αχαρνών και Δεκελείας επέβαιναν 54 ανυποψίαστοι τουρίστες. Ο οδηγός του λεωφορείου που συνελήφθει από τις αρχές διατηρούσε γνωστό τουριστικό γραφείο στην Αθήνα και διοργάνωνε εκδρομές και μεταφορές τουριστών σε παραθάλασσιους προορισμούς της Αττικής.
Την ώρα, καταλήφθηκε από Αστυνομικούς στο Ίλιον (πλατεία Ρίμινι), οδηγός που οδηγούσε αποχαρακτηρισμένο τουριστικό λεωφορείο, χωρίς επιβάτες, στο οποίο είχε τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και έφερε πλαστή άδεια κυκλοφορίας, δελτίο ΚΤΕΟ, Βιβλιάριο ρεπό και ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ο εν λόγω οδηγός εργαζόταν στο Τουριστικό Γραφείο του πρώτου συλληφθέντα, εκτελώντας με το λεωφορείο δρομολόγια λουομένων.

Ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου, ο οποίος και συνελήφθει, κ. Ι. Γράψας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές, όταν εντοπίστηκε να οδηγεί «πλαστά» λεωφορεία με τα οποία μάλιστα μετέφερε μαθητές μετατρέποντας παρανόμως τα πουλμαν του τουριστικού του γραφείου σε σχολικά λεοφωρεία!

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, η σχετική αδράνεια των αστυνομικών ελέγχων σε τέτοιου είδους λεωφορεία είχε παρατηρηθεί πιθανώς και λόγω της έλλειψεις επαρκούς αστυνομικής δύναμης.

Ωστόσο, πλέον οι έλεγχοι είναι εντατικοί ώστε να αποπεφθεχθούν περιστατικά, όπως στην περίπτωση του δυστυχήματος των Τεμπών, όπου πρόσφατα το δικαστήριο διαπίστωσε την ευθύνη του οδηγού και του λεωφορείου για την τραγωδία, το οποίο επίσης ήταν πούλμα «μαιμού».

 

Αναστασία Γαλάνη