ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων ζητούν οι κρεοπώλες

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:15 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:15
Αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων ζητούν οι κρεοπώλες
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών ανέφεραν ότι οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια  περίπου πλαίσια με πέρυσι καθώς ακολουθούν τις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης.

Κατά το μέσο όρο, οι τιμές των κρεάτων θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα σύμφωνα με τα στοιχεία των παραδοσιακών κρεοπωλών. 

Στη σημερινη συνεντευξη τυπου που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) με θέμα την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενόψει εορτών, αναφέρθηκε ότι έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά και ζητούν περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές. 

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Σταύρος Πέρρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας- Αττικής «Οι Ταξιάρχες» Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Πειραιώς και Νήσων Νίκος Παπαλαμπρόπουλος και ο εκπρόσωπος των εμπόρων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Πολύβιος Καπέτης. 

Οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών ανέφεραν ότι οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια  περίπου πλαίσια με πέρυσι, καθώς ακολουθούν τις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Επιπλέον τόνισαν πως κάποιοι μεγάλοι λιανέμποροι αποπροσανατολίζουν τους καταναλωτές καθώς αναφέρονται σε τιμές εκτός κάθε πραγματικότητας.  Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν, διαφημίζονται τιμές για το αρνί που είναι χαμηλότερες από τη χονδρική τιμή για τον κρεοπώλη κι αυτό δημιουργεί ερωτήματα. 

Όπως σημείωσαν, οι παραδοσιακοί κρεοπώλες βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τις πρακτικές που προσφέρουν στους καταναλωτές προϊόντα-κράχτες, όπως είναι τα κρέατα και ιδίως τα αρνιά και τα κατσίκια στην περίοδο των Χριστουγέννων, και ζήτησαν να παρέμβει η Πολιτεία ελέγχοντας τις τιμές για αθέμιτο ανταγωνισμό, «ώστε στο όνομα μιας πρόσκαιρης πολιτικής ευκαιριακά χαμηλών τιμών να μην κλονιστεί ούτε ο κλάδος του παραδοσιακού κρεοπωλείου αλλά ούτε και ο καταναλωτής να αγοράσει αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα».

Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε μόνιμη βάση και όχι μόνον κατά την εποχή των Χριστουγέννων, η ΕΔΟΚ ζητά από το κράτος να προχωρήσει στη βελτίωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας και να δημιουργηθεί πλαίσιο για τη χορήγηση του ελληνικού σήματος στο ποιοτικό κρέας.

Τέλος, επισήμαναν ότι ο Έλληνας καταναλωτής με την προτίμησή του στους παραδοσιακούς κρεοπώλες ταυτόχρονα στηρίζει και τον Έλληνα κτηνοτρόφο, καθώς μέσα από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία διατίθεται στην αγορά το 68-70% της ελληνικής παραγωγής και ενισχύουν την απασχόληση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλά και στην ύπαιθρο, την εθνική μας οικονομία και τελικά την κοινωνική συνοχή.