ΕΛΛΑΔΑ

Έκδοση δύο υπηκόων ΠΓΔΜ για εμπλοκή τους σε σκάνδαλο ζητεί ο εισαγγελέας

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2017, 17:46 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2017, 17:46
Έκδοση δύο υπηκόων ΠΓΔΜ για εμπλοκή τους σε σκάνδαλο ζητεί ο εισαγγελέας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εκζητούμενοι, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την έκδοσή τους στην ΠΓΔΜ διότι φοβούνται για τη ζωή τους και πιστεύουν ότι δεν θα δικαστούν με δίκαιο τρόπο.

Οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ  ζητούν τους δυο υπηκόους τους καθώς τους κατηγορούν για εμπλοκή στο λεγόμενο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι. Την έκδοση τους στην πατρίδα τους εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας της έδρας. 

Μετά τη διακοπή της, η συνεδρίαση του συμβουλίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή. 

Οι εκζητούμενοι, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την έκδοσή τους στην ΠΓΔΜ διότι φοβούνται για τη ζωή τους και πιστεύουν ότι δεν θα δικαστούν με δίκαιο τρόπο.

Οι συνήγοροι  των κατηγορουμένων, ζήτησαν η διαδικασία να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών καθώς επικαλέστηκαν λόγους προστασίας των εκζητούμενων. 

Οι κατηγορούμενοι, αρνήθηκαν τις εις βάρος τους κατηγορίες και χαρακτήρισαν τη δίωξη τους «πολιτική»

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ακαδημαϊκός που, σύμφωνα με την υπεράσπιση, εξετάστηκε με την ιδιότητα του καθηγητή διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γειτονικής χώρας, ενώ προηγήθηκε η κατάθεση του δικηγόρου των συλληφθέντων στην ΠΓΔΜ.

Οι δύο εκζητούμενοι, 51 και 35 ετών, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια στη Βουδαπέστη.

Οι Έλληνες αστυνομικοί διαπίστωσαν τότε, ότι εις βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα («ερυθρές αγγελίες») της Interpol, βάσει των οποίων οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ τούς κατηγορούν για «παράνομη παρακολούθηση μέσω σύστασης συμμορίας» και «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας».

Οι συγκεκριμένες πράξεις συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία είχε βυθίσει τη γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση, ενώ, σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, τελέστηκαν όσο υπηρετούσαν στην υπηρεσία αντικατασκοπίας της ΠΓΔΜ.

Οι συλληφθέντες βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση, ενώ παράλληλα έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα.