current views are: 10

21 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση06:20

Σε λευκό κλοιό η χώρα: Χιονίζει σχεδόν παντού – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Tην Παρασκευή μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένονται να δώσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Δημοσίευση 06:20’

Tην Παρασκευή μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένονται να δώσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Στα λευκά έχει ντυθεί η χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, καθώς το κύμα κακοκαιρίας “χτύπησε” αρκετές περιοχές. Ναυπακτία, Αχαΐα, Λαμία, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πάρνηθα και Καλάβρυτα έβαλαν τα… χριστουγεννιάτικά τους και έπεται συνέχεια.

Χιόνι στη Λάρισα

Χιονίζει σήμερα σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος έχει δοθεί εντολή σε μηχανήματα με αλάτι να βρίσκονται στη περιοχή της Μελούνας, στις περιοχές Καλλιπέυκη, Αμπελάκια αλλά και στη Ραψάνη και την Σπηλιά.

Επίσης, σε ετοιμότητα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη βρίσκονται και τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας εφόσον υπάρξει επιδείνωση του καιρού και ενταθεί η χιονόπτωση κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών. Υπενθυμίζεται πάντως πως από το πρωί χιονίζει και μέσα στη πόλη της Λάρισας με τις θερμοκρασίες να είναι αρκετά χαμηλές.

Σε λευκό κλοιό η Ναυπακτία

Με αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζεται να κινηθούν τα αυτοκίνητα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Ναυπακτίας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αφού η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Το χιόνι φυσικά εκτός από το προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, προκαλεί και προσκαλεί όλους τους φίλους να το απολαύσουν, λαμβάνοντας ωστόσο τις κατάλληλες προφυλάξεις και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας.

Λαμία: Χιονίζει μέσα στην πόλη!

Χιονίζει, ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας, από νωρίς το πρωί, χωρίς όμως να υπάρχουν προβλήματα. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στο οδικό δίκτυο, ενώ η χιονόπτωση εντοπίζεται στην περιοχή των Καμένων Βούρλων.

Το σύνολο των εκχιονιστικών των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν μετά το μεσημέρι.

Στον δρόμο Λαμίας – Δομοκού έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση στην κυκλοφορία, το ίδιο και στον δρόμο Λαμίας – ‘Αμφισσας. Χωρίς προβλήματα η κίνηση στον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου.

Το σύνολο των εκχιονιστικών των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν μετά το μεσημέρι.

Σε ποιες περιοχές στην Αχαΐα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Χιονίζει από τα ξημερώματα σε πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσών, όπως και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Πάντως, μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους. Επίσης, χιονόπτωση σημειώνεται και στην ορεινή Ναυπακτία, αλλά οι δρόμοι είναι ανοικτοί, ενώ τα μηχανήματα εργάζονται συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν τον πάγο από το δρόμο που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι.

Στα λευκά και τα Τρίκαλα

Στους δύο νομούς της Δυτικής Θεσσαλίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, χιονίζει από τις πρωϊνές ώρες, ενώ το κρύο είναι αισθητό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές. Εικοσιπέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, επιχειρούν για να καθαρίσουν το χιόνι στο οδικό δίκτυο, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι.

Μέχρι τώρα το οδικό δίκτυο δεν παρουσιάζει προβλήματα και είναι ανοικτό, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης. Χιονόπτωση και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, στα ορεινά και πεδινά, έχουμε και στο νομό Καρδίτσας. Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, συνδράμει στο καθαρισμό του χιονιού με 24 μηχανήματα. Μέχρι τώρα στο οδικό δίκτυο του νομού Καρδίτσας δεν παρουσιάζονται προβλήματα και είναι ανοικτό.

Άσπρισαν Πάρνηθα και Καλάβρυτα

Επιδείνωση του καιρού

Σταδιακή επιδείνωση παρουσιάζει από νωρίς το πρωί ο καιρός σε πολλά τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, το Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Στα πεδινά θα εκδηλωθούν βροχές, με μικρή πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στο Νότιο Ιόνιο και στη Νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα των παραπάνω περιοχών, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής-Βόρειας Πελοποννήσου, της Κεντρικής Στερεάς, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας  και της Εύβοιας, ενώ στη Βόρεια Εύβοια, στη Μαγνησία και στη Φθιώτιδα θα χιονίσει πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Μέχρι το βράδυ ωστόσο, καθώς οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, αλλά στη θάλασσα των Κηθύρων και στο Λιβυκό θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 8-9 μποφόρ.

Τονίζεται ότι στη Βόρεια Πελοπόννησο και στην Κεντρική Στερεά οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και ενδέχεται να προξενήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί φαίνονται οι αθροιστικές βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις κατά το πρώτο 12ωρο της Πέμπτης.

Tην Παρασκευή μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένονται να δώσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Νότια Ελλάδα, οι οποίες ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά. Οι βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν ενισχυμένοι, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πρόσκαιρη άνοδο.

Σε ό,τι αφορά στον καιρό των Χριστουγέννων, η πρώτη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κάνει λόγο για γενικά αίθριο καιρό. Τη Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου αναμένονται άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το πρωί στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.


σχετικα αρθρα