Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλας Κανελλόπουλος, επισκέφθηκε το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης, Ευτύχιο Νικόπουλο και την προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, στις οποίες παραβρίσκονταν και εκπρόσωποι δικαστικών υπαλλήλων, συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του μεγαλύτερου δικαστηρίου της χώρας, όπως και το ωράριο. Ακόμη, αντικείμενο συζήτησης απετέλεσε ο τεράστιος όγκος των μηνύσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο και ξεπερνούν σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας, τις 300.000 υποθέσεις.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του κ. Κανελλόπουλου με τον κ. Νικόπουλο συζητήθηκαν:

1) Η εφαρμογή των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

2) Η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος από την 1η έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2011, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους δικηγόρους να υποβάλλουν τα δικόγραφα και να τα παραλαμβάνουν μαζί με τα σχετικά αντίγραφα την επόμενη ημέρα (Fast lane).

3) Η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων παράλληλα με την έγγραφη κατάθεση του πρωτότυπου.

4) Η λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τον υπερβολικό όγκο υποθέσεων.

Κατά τη συνάντηση του ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης με την κ. Ράικου, συζητήθηκε το ζήτημα της υπερφόρτωσης των πινακίων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, λόγω μεταφοράς αντικειμένου από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία. Ακόμη, χαρακτηρίστηκε θετική η ενίσχυση των εδρών των Μονομελών Πλημμελειοδικείων, ενώ αντίθετα, επισημάνθηκε ότι θα ανακύψει πρόβλημα από την έλλειψη εισαγγελέων και γραμματέων για αυτές τις συνθέσεις, όπως, επίσης, ότι θα δημιουργηθεί επιβάρυνση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στις κατ' έφεση δίκες.

Ως προς την αποσυμφόρηση του Πρωτοδικείου Αθηνών προτάθηκε η υπαγωγή ορισμένων αδικημάτων με βαθμό απαξίας που δεν άπτονται του κοινωνικού συνόλου σε κατ' έγκληση διωκόμενα αδικήματα (δηλαδή δεν θα υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη, αλλά κατόπιν μηνύσεως), η μεταφορά κάποιων αδικημάτων στο Πταισματοδικείο. Επίσης, προτάθηκε ορισμένες κατηγορίες αδικημάτων να μετατραπούν σε διοικητικές παραβάσεις οι οποίες επιφέρουν μόνο διοικητικές ποινές.

Η κ. Ράικου δεσμεύτηκε να αποστείλει σύντομα έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο θα περιγράφονται τα προβλήματα της Εισαγγελίας και θα προτείνονται λύσεις.