current views are: 14

22 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:53

Αναδρομικά πτυχίο ΑΕΙ σε απόφοιτους ΤΕΙ

Πρόκειται για μια απόφαση που ευνοεί τους φοιτητές των δυο ΤΕΙ που πρόκειται να συγχωνευτεί για να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δημοσίευση 19:53’

Πρόκειται για μια απόφαση που ευνοεί τους φοιτητές των δυο ΤΕΙ που πρόκειται να συγχωνευτεί για να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους θα έχουν όσοι φοιτητές ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο ΤΕΙ Αθηνών ή ΤΕΙ Πειραιώς με το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για μια απόφαση που ευνοεί τους φοιτητές των δυο ΤΕΙ που πρόκειται να συγχωνευτεί για να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ορίζει ότι οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να διδαχθούν και να εξετασθούν σε επιπλέον μαθήματα, ώστε να πάρουν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και όχι από το ΤΕΙ στο οποίο εισήχθησαν.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι στο ίδιο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους… αποφοίτους των δύο ΤΕΙ. Έτσι, οι επιτελείς του υπουργείου διαπίστωσαν την έλλειψη και –με σαφώς μικροπολιτική στόχευση– σκέφθηκαν να επεκτείνουν το «μπόνους» και στους αποφοίτους των ΤΕΙ! Μάλιστα, φέρεται να υποστηρίζεται ότι αυτό γίνεται και για λόγους ισονομίας των πρόσφατων αποφοίτων με τους «αιώνιους» φοιτητές των δύο ΤΕΙ. Δηλαδή, λέγεται ότι, εάν δύο φοιτητές εισήχθησαν στο ΤΕΙ Αθηνών το 2009 και ο ένας αποφοίτησε το 2015 και ο δεύτερος συνεχίζει ως…«αιώνιος», με τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Αθηνών σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ευνοείται ο… «αιώνιος». Αρα, πρέπει να υπάρξει εύνοια και για τους εγκαίρως αποφοιτήσαντες! Βεβαίως, μελετάται σε τι βάθος χρόνου θα ισχύσει η ευνοϊκή ρύθμιση.

Από την άλλη, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στην πράξη καταρρίπτει τον ισχυρισμό που προβάλλει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν αποτελεί «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, αλλά ένα νέο ίδρυμα. Ουσιαστικά, με το σχέδιο υπέρ των αποφοίτων, επικυρώνεται η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Ενα άλλο θέμα που ανοίγει είναι τι θα γίνει με τα τμήματα των ΤΕΙ που θα απορροφηθούν από πανεπιστήμια της περιοχής τους (π.χ. το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν αποκλείεται να ζητήσουν τα πτυχία να… «πανεπιστημιοποιηθούν».

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο σχεδιασμός για την «πανεπιστημιοποίηση» των πτυχίων των αποφοίτων των ΤΕΙ θα μπορούσε να βρει δίοδο σε μια διαδικασία «εξομοίωσης των πτυχίων», όπως συνέβη με τα πτυχία των διετών Παιδαγωγικών Σχολών που εξομοιώθηκαν (επί υπουργίας Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου το 1990) με τα πτυχία τετραετών σπουδών Παιδαγωγικών Τμημάτων. Όμως στη σημερινή περίπτωση, για ποιο λόγο ένα πτυχίο τετραετούς φοίτησης από ΤΕΙ θα πρέπει να εξομοιωθεί με ένα πτυχίο τετραετούς φοίτησης πανεπιστημίου; Μήπως έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνεται η υποβαθμισμένη θέση των ΤΕΙ έναντι των ΑΕΙ;

Από την πλευρά του το υπουργείο διευκρινίζει ότι εξέτασε το ζήτημα και δεν το προέκρινε.


σχετικα αρθρα