Σε περίπου είκοσι ημέρες ο Δωρόθεος Β', κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης, συμπληρώνει 16 χρόνια ως μητροπολίτης Σύρου.  Η επέτειος δεν θα είναι λαμπρή καθώς ένα κομμάτι από το ποίμνιό του, οι κάτοικοι της Τήνου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα τον έδιωξαν από το νησί φωνάζοντας «Ανάξιος», μια ιαχή που θεωρείται «ανάθεμα» για έναν ανώτατο ιερωμένο.

Ο σεβασμιώτατος φυγαδεύτηκε από το νησί με σκάφος του λιμενικού και με τη βοήθεια του λιμενάρχη, με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις, υπό το βάρος των αντιδράσεων των κατοίκων. Αιτία, το εκκλησιαστικό διαμάντι των Κυκλάδων, η Παναγία της Τήνου.

Το Ίδρυμα, η Τράπεζα, η Εκκλησία, τα τάματα της Παναγίας

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και δημοτική αρχή, μετά από 200 χρόνια μετατρέπεται το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) από ΝΠΙΔ σε εκκλησιαστικό ίδρυμα με νόμο που ο Δωρόθεος υποστήριξε με... θρησκευτική ευλάβεια

Η συντονιστική επιτροπή κατά των αλλαγών που προβλέπει ο νόμος υποστηρίζει ότι το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. (Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου) χάνει το αυτόνομο, το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλειά του και τίθεται εν αμφιβόλω η πλήρης διαφάνεια, που εξασφαλιζόταν με το γεγονός ότι το παγκάρι του Ιδρύματος έχει τρία κλειδιά που κρατούσαν η εκλεγμένη από τον λαό της Τήνου εννεαμελής επιτροπή, το Δημόσιο Ταμείο (δηλαδή το κράτος) και η Εθνική Τράπεζα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Πρώτον, ότι τα πανάκριβα τάματα θα διαχειρίζεται πλέον η Εκκλησία, αποκλείοντας πια τον δήμο αλλά και εμπόρους της Τήνου που συμμετείχαν ή επηρέαζαν την εννεαμελή επιτροπή.

Δεύτερον, η Εκκλησία θα μπορεί πλέον να επιδίδεται ακόμη και σε περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Τήνου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, σπάζοντας το... «άβατο» που υπήρχε μέχρι σήμερα. Οι επαγγελματίες του νησιού φοβούνται-χωρίς φυσικά να το ομολογούν δημόσια- ότι έτσι δεν θα έχουν πια λόγο οι πιστοί να ταξιδεύουν κατά χιλιάδες μέχρι το νησί προκειμένου να προσκυνήσουν την εικόνα, με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της Τήνου. Φυσικά, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον ιεράρχη τους υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το λαθρεμπόριο χρυσού που «λιώνεται» στην Τουρκία με τη εμπλοκή Εκκλησίας και ΣΔΟΕ.

Το λαθρεμπόριο χρυσού, ο Λιακουνάκος, ο Βαξεβάνης

Κοριός της ΕΥΠ, όπως έχει αποκαλύψει το περιοδικό HOT DOC και η εφημερίδα «Documento», έχει καταγράψει συνομιλίες εγκληματικής ομάδας μέσα και έξω από τις φυλακές, η οποία αναφέρεται και στον μητροπολίτη δύο φορές: την πρώτη, αναφέρονται σε επίσκεψή του στον κρατούμενο Θωμά Λιακουνάκο. Την δεύτερη, φαίνεται να κάνουν μαζί του συναλλαγές αγοραπωλησίας του χρυσού από την Παναγία της Τήνου και να απειλούν. Οι συνομιλίες αποκαλύπτουν πως τα κοσμήματα και τα αναθήματα των χιλιάδων πιστών καταλήγουν στην Τουρκία τα λιώνουν και τα επιστρέφουν ως πλάκες χρυσού στο Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Στη συνέχεια πωλούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος από όπου εισπράττεται ζεστό χρήμα. 

Την ίδια ώρα νέα στοιχεία αναφορικά με τον μητροπολίτη Σύρου έφερε η εφημερίδα Documento στο φως της δημοσιότητας, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται να διαθέτει κοινό λογαριασμό με τη «χρυσή» κληρονόμο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βορείου Ελλάδος Κατερίνα Βελλίδου. 

Η εφημερίδα αποκάλυψε διάφορα έγγραφα, μεταξύ τους και ένα αποδεικτικό κατάθεσης ποσού ύψους 200 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Alpha Bank. Η κατάθεση, όπως προκύπτει από το επίσημο τραπεζικό έγγραφο, έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2013 σε υποκατάστημα στα Ανω Πατήσια. Ως καταθέτης εμφανιζόταν ο Χάρης Πρασσάς, επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο του χρυσού και διαθέτει καταστήματα και στην Τήνο. Το εντυπωσιακό ωστόσο είχε να κάνει με τους δικαιούχους του λογαριασμού. Οπως προκύπτει από το αποδεικτικό καταθέσεως, ο λογαριασμός ανήκε σε δύο πρόσωπα (κοινός λογαριασμός). Το ένα ήταν η Αικατερίνη Βελλίδου του Ιωάννη. Το δεύτερο ο Πολυκανδριώτης Δωρόθεος Σταύρος του Χρήστου, ο σημερινός μητροπολίτης Σύρου. 

Οι εκλογές που... ξεχείλισαν το ποτήρι

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) διεξήχθησαν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τις δεύτερες εκλογές μετά την ψήφιση του νόμου 4301/2014, με τον οποίο ενεπλάκη στη διοίκηση του ιδρύματος η Εκκλησία, κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των κατοίκων.

Το ΠΙΙΕΤ (Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου) διαχειρίζεται τα έσοδα από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών, ενώ, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί παραλαμβάνουν τα τιμαλφή από το ίδρυμα, τα μεταφέρουν στην Τουρκία όπου τα λιώνουν και επιστρέφουν πίσω με τη μορφή ράβδων χρυσού.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις της με πρώτη αυτή την προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση καθώς για τις εκλογές της νέας διοικούσας αρχής του Ιδρύματος από τα 33 μέλη του εκλεκτορικού σώματος τελικά ψήφισαν μόνο 8. Τα υπόλοιπα 25 δεν συμμετείχαν στη διαδικασία και άρα «για εμάς οι εκλογές είναι ακυρωτέες» δηλώνει ο δήμαρχος Ιώαννης Σιώτος.